De største matvarekjedene har innledet en latterlig og egentlig veldig trist priskrig nå opp møt jul; de selger unna julemat og julegodteri til ekstremt lave priser for å tiltrekke seg flest mulig kunder i julehandelen. Dette er en krig der ingen kommer til å stå igjen som seierherre.

Tror varehuskjedene at vi forbrukere er totalt idioter? For når de selger pepperkaker, pinnekjøtt, ribbe, surkål eller hva det nå måtte være med kjempetap, ja, da må de jo ta inn de tapte på andre varer. Og det betyr jo at de andre varene i butikken blir dyrere enn det de strengt tatt trenger å være. Varer som vi må handle hele året, og dermed ramler det ei ekstra krone her og ei krone der ut av lommeboka jevnt og trutt gjennom hele året.

Det er jo ikke de pengene vi bruker mellom jul og nyttår som gjør at vi får dårlig råd, det er jo det vi må betale mellom nyttår og jul som virkelig merkes på totalen.

De lave prisene er også en hån mot dem som har laget maten. Når fersk ribbe blir så billig at folk kjøper det som dyrefôr, ja, da er det noe som er riv ruskende galt. Respekten for maten og miljøet smuldrer bort når verdien på det vi handler blir til desimaler på kassalappen.

Dessuten kan vi ikke se at det er den sunneste maten som selges billig. Denne priskrigen fører dermed også til at vi spiser mindre sunt, for ikke å snakke om mye mer, i tillegg til at vi sløser med maten.

Landbruksminister Sylvi Listhaug smiler fornøyd og er glad for at alle kan få billig mat til jul. Hva med resten av året Sylvi? Når vi forbrukere må betale for lavpriskjedenes hodeløse lavprisgalopp? Hva da med barnefamiliene og de fattige som du har så omsorg for nå like før jul?

Og da har vi ikke engang nevnt det stusslige mangfoldet vi ser hos mange lavpriskjeder, samt dyrevelferden som er nødt til å lide når vi ikke er villig til å betale for skikkelige levevilkår for lammelåret, kalkunen og ribba vi kjøper til skampris.

Selvsagt er det bra at vi har fornuftige matvarepriser. Og det er bra at flere får råd til å spise skikkelig og kose seg i høytiden. Men det å selge kvalitetsmat til søppelpriser er ikke løsningen.