Så var adventstida her igjen. Tida hvor barn og unge hver morgen spretter spente opp av senga for å åpne adventskalenderen. Til og med mange voksne har kalender. En tradisjon som oppsto i Tyskland har gledet mange siden starten på 1900-tallet.

Ved å telle ned de 24 dagene til julaften blir kanskje ventetiden kortere? Det er vel det mange foreldre håper på når de lager pakkekalendere til barna. «Her har du én gave hver dag, slutt å mase om når julenissen kommer».

På markedet i dag finnes flere hundre varianter av gavekalendere. Til og med hunder og katter kan få sine egne. Butikkene skriker ut: «Kalenderideer fås kjøpt her!».

Når desember kommer pleier min farmor å fortelle om sin adventstid som barn. Ved å stikke nelliker inn i en appelsin ble dagene telt. Ja, slik som Jens Petrus Andersen gjør i «Jul i Skomakergata». «Var ikke det kjedelig da, framor?», husker jeg at jeg spurte henne da jeg gikk på barneskolen.

I dag, ti år senere, ville jeg nok ikke spurt farmor det samme spørsmålet. For hvorfor har vi egentlig adventskalender? Jo, for å markere at vi nærmer oss jul og Jesus, Guds sønn, sin fødselsdag. Det er i hvert fall den kristne tradisjon.

Hvorfor skal vi kjøpe inn adventsgaver for flere hundre kroner? Jeg kjenner folk som pleier å få en ekstra stor kalendergave 24. desember. Det er galskap! Kan ikke barna vente med pakkene til julaften. Gavene mange får på den store kvelden er dyre nok fra før. Men det blir en annen diskusjon.

Gleden i adventstida skal være å se at man nærmer seg jul. Om man trekker ut nelliker fra en appelsin eller pakker opp et nytt TV-spill skal ikke ha noen betydning. Hvordan skal et barn som får kostbare adventsgaver vise glede når han åpner julegaven med ullsokker fra gammeltante Ruth?

Nå har ikke alle barn og unge det slik. Mange nøyer seg nok med en sjokoladekalender til 10 kroner. Men ut ifra sosiale medier har mange en snor med gaver hengende på kjøkkenet i disse tider.

Om foreldre ikke klarer å begrense seg helt, kan de i hvert fall gå ned noen hundrelapper når de plukker kalenderpakker til barna. Hvorfor ikke prøve appelsinen med nelliker?