Vi har registrert en relativt opphetet diskusjon mellom de som vil og de som ikke vil ha Gjevilvassvegen brøytet på vinterstid.  Det er størst fokus på brøyting, og vesentlig mindre fokus på løyper, som med noen justeringer og tiltak er realiserbare.

Både administrasjon og politikere i Oppdal kommune har hatt positive intensjoner om å få til alternative skiløyper i Gjevilvassdalen, dette gjelder både den øvre og nedre løype, men har ikke klart å få på plass de siste brikkene.

Vi er kjent med at vintervegen nå i første omgang kun skal benyttes av grunneiere og hytteeiere, og ikke til allmenn ferdsel. Det vil være meget positivt om det i tillegg kan åpnes for HC-transport, dvs. de som av ulike helsemessige årsaker ikke er i stand til å gå på ski og som ønsker å besøke Gjevilvassdalen vinterstid.

De fem grunneierne som i lang tid har kjempet for retten til å få brøyte Gjevilvassvegen på vinterstid, har nå fått medhold både i Jordskifteretten og i Høyesteretts ankeutvalg.

Politikerne i Oppdal kommune vedtok 14.10.2015 å igangsette en prosess med formål å ”regulere bort” vedtaket i Jordskifteretten og Høyesterett, slik at det ikke skal bli mulighet til å brøyte Gjevilvassvegen. Det er mer enn 25 grunneierne av Gjevilvassvegen som går imot at kommunen skal gå videre med en slik reguleringsprosess.

Det finnes to skiløypetraséer som ikke er til hinder for vinterbrøytet veg

Det finnes ikke et samlet kart som viser disse skiløype-traseene. Vi har derfor, med bakgrunn i de kommunale kartene, fått utarbeidet en ny kartskisse som viser både  løypetraséer og brøytet vei:

• Øvre trase: fra Grøtsetra skianlegg til Gjevilvasshytta

• Nedre trase: fra Osen til Gjevilvasshytta, samt fra Resskrysset til Grøtsetra skianlegg

Øvre trase

Et kommunalt kart viser traseen fra Resset til Gjevilvasshytta. Allerede i 2004 ble Jon Strand, en meget respektert og engasjert friluftsmann, engasjert til å finne den kvalitetsmessige beste traseen. I et skriv til Oppdal kommune i 2010 sier Stand bl.a. følgende:

” Når det gjeld den øvre skiløypa fra Grøtsetra til Gjevilvasshytta har eg gått traséen fleire gonger og finn den svært flott. Mye av løypa følger ei slå utan mye helling, den krysser bekker og elver på fine vad, den gjev fantastisk utsikt over Gjevilvatnet og fjella omkring. Den er lett og variert…dette oppfyller også det som bør være målet; nemlig at vi i Gjevilvassdalen kan få ei suveren turskiløype i godt terreng, mye snø og fenomenal utsikt”.

Den øvre traséen kom inn på Arealdelen i kommuneplanen allerede i 2007. Etter mange år og runder både administrativt og politisk, kunne en løypebredde på 5 meter pluss 1,5 meter på hver side, totalt 8 meter bred inngrepssone, bli godkjent av de fleste instanser.

Fylkesutvalget fattet bl.a. følgende vedtak 13. mars 2012:

”Kulturlandskapet i Gjevilvassdalen er av nasjonal verdi. Gjevilvassdalen er næringsmessig en aktiv sæterdal, og samtidig et regionalt og lokalt viktig friluftsområde som også er viktig for reiselivet. Dette er hensyn som må ivaretas i planleggingen av skiløypa. Området krever særlig oppmerksomhet. I forbindelse med planleggingen av skiløypa må det tas spesielle landskapshensyn og terrenginngrepene må gjøres minst mulig.

Sør- Trøndelag Fylkeskommune opprettholder ikke vilkåret om løypebredde på 2,5-3 m, ut fra at ny løype skal være en fullgod erstatning for den gamle løypa som følger vegen. Alternativet forutsetter en løypebredde på max 5 m som er i tråd med kommunestyrets bestilling og gjør det mulig å bruke det prepareringsutstyret som kommunen har”.

Kommunestyret besluttet 12. september 2012 å si nei, med begrunnelsen om at en slik trase ikke ville gi en god nok erstatning til dagens løype i Gjevilvassvegen.

Vi har fått opplyst at en skiløype på 5 meter og med en 8 meters inngrepssone er tilstrekkelig til at kommunen kan benytte sine ordinære løypemaskiner, slik det gjøres ellers i Oppdal.

Kommunens arbeid med øvre løypetrase har  stoppet opp på grunn av uenighet om løypetraseen bredde.

Nedre trase

Det finnes kommunale kart som viser traséen fra Osen til Gjevilvasshytta og fra Resskryset til Grøtsætra skianlegg. Kommunen har, oss bekjent,  fått klarsignal fra de fleste grunneiere til etableringen av nedre trase. Prosessen med nedre trase ble etablert allerede i 2001/2002, da en løypetrase ble ryddet flere steder i skogen. Denne ble benyttet i mange år, og Skienern benytter også deler av denne løypa.

Ryddet løypetrase anlagt i 2001/2002

Kommunestyret vedtok 12. september 2012 at deler av den nedre traséen, dvs. fra Gjevilvasshytta via Resskrysset til Grøtsætra skianlegg, skulle utredes som et alternativ dersom veien brøytes. Det viste seg i ettertid at det var vanskelig å få til frivillige avtaler med noen av grunneierne der løypen passerer innmark. Oppdal kommune valgte derfor ikke å gå videre med denne prosessen så lenge noen av grunneierne sa nei.

Kommunens arbeid med den nedre løypetraseen stoppet opp da noen av grunneierne ikke aksepterer at løypen går over innmark.

Rundløype

Med etablering av øvre og nedre skiløype realiseres det en rundløype på ski f. eks. fra Osen via Resskrysset til Resset, deretter øvre løype til Gjevilvasshytta med retur via nedre løype tilbake til Osen. Dette kan en også foreta seg fra Grøtsætra skianlegg , ta øvre løype til Gjevilvasshytta med retur via nedre løype til Resskrysset og videre til Grøtsætra skianlegg.

Skisesongen i Gjevilvassdalen kan med den øvre løype forlenges i tid i “begge ender” av sesongen, da den ligger en del høyere enn dagens løype i Gjevilvassvegen.

Sommerløype

Den øvre traseen kan også på sommerstid fungere som turløype for både gående og syklende. Oss bekjent har det vært diskusjoner om å få på plass en gang og sykkelløype fra Oppdal sentrum og langs lia til Vognill og videre den øvre trasé i Gjevilvassdalen til Gjevilvasshytta.

Forslag til tiltak

Skal vi få til en best mulig vinn-vinn situasjon, må flest mulig av de næringsdrivende og hytteeierne samt de fleste av skiløperne i Gjevilvassdalen, få sine behov dekket. Dette kan kun gjøres ved både godt tilrettelagte og preparerte skiløyper og brøytet veg. Gjevilvassdalen kan dermed beholde sitt gode rykte som en attraktiv dal.

Vi er blitt orientert om at Gjevilvassvegen vil bli brøytet denne vinteren. Vi ber nå Oppdal kommune om å ta initiativ til en dialog med de grunneierne som ikke ønsker en nedre trase, med mål om å bli enige om premisser, slik at denne traséen kan benyttes allerede nå, dvs. vinteren 2015/2016.

Løypetraseen nærmest Osen er noe trang og bratt, og det bør derfor vurderes om en kan  kombinere skiløype i brøytet vei et kort stykke fra Osen, inntil en utvidet løypetrase er på plass, se sort-stiplet vegstykke på kartet. Rød-stiplet trase viser en mulig  kobling til den nedre trase, dette gjelder både ved Osen og ved Gjevilvasshytta.

Vi ber videre om at reguleringsprosessen gjenopptas på den øvre trasé med sikte på å få til en skiløype med 5 meters bredde og en inngrepssone på 8 meter.;

På vegne av mange hytteeiere ser vi fram til godt tilrettelagte og preparerte skiløyper og vinterbrøytet veg i Gjevilvassdalen.