Opdalingen ble denne helga varslet om en oppdaling som la ut sterke nedsettende kommentarer om flyktningene som for tiden bor på Oppdal turisthotell og de som stiller opp for dem, både ansatte og frivillige.

Vi ble også informert om at det lokale lensmannskontoret hadde åpnet politisak mot vedkommende.

  • Oppdalsmannens sterke utfall mot flyktningene som bor på turisthotellet, de som jobber ved hotellet og andre som støtter flyktningene har ført til stor uro i lokalsamfunnet.

  • Sosiale medier Oppdalsmann anmeldt for trusler på Facebook

Enkelte av kommentarene som ble lagt inn etter artikkelen står ikke tilbake for innholdet i de opprinnelige meldingene til vedkommende som nå altså er anmeldt.

Netthets er ikke ok. Punktum. Selv om man prøver å fordekke det som ytringsfrihet.

Som ansvarlig redaktør for en avis som i over 80 år har forsvart ytringsfriheten er jeg en levende forsvarer for en av de viktigste rettighetene vi har i et samfunn, nemlig retten til å ytre tanker og meninger uten å risikere reaksjoner fra verken myndigheter eller privatpersoner.

Forskjellen på Facebook og en avis er at en avis har en ansvarlig redaktør som står ansvarlig for alt som kommer på trykk i avisa og nettavisa. Dette gjelder både artikler, annonser og meningsytringer. På Facebook er det ingen ansvarlig redaktør som løpende gjør vurderinger om innholdet er i strid med lover og regler.

En del av kommentarene som nå er blitt lagt inn på Opdalingen grenser til å være rasistiske, de inneholder påstander som ikke kan underbygges med fakta og helt ærlig er de lite trivelige.

Nå gir ytringsfriheten oss rett til å si og mene ting som ikke er trivelig for andre å lese og høre. Men med ytringsfriheten følger det også et ansvar til å ikke generalisere, henge ut en spesiell gruppe mennesker og ytringsfriheten skal ikke brukes til å spre frykt eller falsk informasjon.

Opdalingens kommentarfelt og leserbrev-spalte er åpen for alle. Også for de som har meninger som flertallet i samfunnet eller ansvarlig redaktør ikke er enig i. Den som har lest ordet fritt i Opdalingen vet at det stemmer.

Når en frihet misbruks fører det til konsekvenser. Denne gangen blir konsekvensen at muligheten til å ytre seg blir innskrenket.

Og før noen begynner å argumentere at det kun er et fåtall som har brutt reglene, men at jeg nå stenger kommentarfeltet for alle, så speiler dette egentlig nettrollenes egne argumenter der alle flyktningene må tåle kritikk for noe kanskje en eller to av dem muligens kommer til å gjøre.

Opdalingen er en fri og uavhengig avis og vi skal være et talerør for alle i lokalsamfunnet. Men vi skal samtidig være modige, balanserte, oppbyggende, kontruktive og utvise normal folkeskikk, og enkelte av leserinnleggene som vi nå kaster ut representer absolutt ingen av disse verdiene.