Oppdal Senterparti innstiller på politikerveteranen Arne Braut til formannskapet de neste fire årene. Ola Husa Risan, partiets andrekandidat under årets lokalvalg, er henvist til en plass i bygningsrådet.

Dette blir helt feil slik vi ser det.

Arne Braut er en dyktig politiker med lang erfaring. Likevel sto han nederst på partiets valgliste i høst, i følge han selv fordi han ville det slik selv, han var med andre ord etter eget ønske listefyll med en viss sjarmøreffekt.

Arne Braut er en dyktig politiker som vet å markedsføre sine politiske bragder og vi har hatt et særdeles godt samarbeid med ham mens han satt som fylkesvaraordfører i Sør-Trøndelag.

Ola Husa Risa var et av Senterpartiets sterkeste kort i årets valgkamp. Han var fokusert, saklig, kunnskapsrik, ivrig med leserinnlegg og han var blant annet den på vegne av sitt parti som sto fram som en klar vinner i skoledebatten.

Ikke et vondt ord om listetoppen Bjørg Marit Sæteren, hun gjorde også en bra innsats, med Ola Husa Risan var etter vår mening en medvirkende årsak til at Oppdal Senterparti gjorde et slik godt kommunevalg i Oppdal. Risan er heller ikke noen hvem som helst, til tross for sin unge alder har han blant annet vært leder for senterpartiungdommen i Sør-Trøndelag.

Vi leser at Arne Braut har kommentert til Opp at "det ble bare sånn" når de spør ham hvorfor han har fått plassen i formannskapet. Det er i beste fall tullprat. Braut er en så erfaren og dreven politiker at det er lite som "bare blir sånn". Etter det vi kjenner til har Braut drevet en "aktiv valgkamp" for å komme seg i posisjon til å komme inn i formannskapet og det er lite sjarmerende.

Etter at Opdalingen skrev om saken på lørdag har vi mottatt flere henvendelser fra irriterte og sinte velgere. "I år var første gang jeg stemte på Senterpartiet," forteller en voksen dame oss, "men sånn som de behandler han unge mannen blir jeg både sint og skuffa." Denne reaksjonen kan på mange måter summere opp de reaksjonene vi har fått.

Oppdal Senterparti var det partiet som på mange måter vant valget i Oppdal. Nå må partiet passe seg slik at de ikke taper respekten blant velgerne.

Av og til får vi spørsmål om hva som er den viktigste oppgaven for en lokalavis, bortsett fra å skrive om folk som blir 100 år og elgjakta. Vår viktigste oppgave er å rette søkelyset på ting som ikke er som de bør være, og dette er et av de tilfellene vi føler vi må si i fra.

Vi kan til en viss grad forstå at enkelte andre higer etter posisjoner og titler i det nye kommunestyret, men at en politikkens Grand Old Man som Arne Braut er så kåt på en plass i formannskapet at han setter til side velgernes, både Senterpartiets og kommunens velgere generelt, stemmetall, er synd både for politikeren selv, partiet han representerer og demokratiet.

Arne Braut bør tenke seg nøye om før han tar plass i formannskapet. Til syvende og sist er det han, og han alene, som må ta beslutningen om han ønsker å innta plassen.

Etter vår mening bør han heller bruke sin erfaring til å guide og bistå de yngre kreftene i partiet, og gjennom det være med å påvirke og videreføre sin politiske gjerning i kommunen og folkets tjeneste.

Politiske kontakter og rutine er viktig i politikken, men det kan ikke bli slik at det er "gutteklubben grei" som avgjør hvordan man skal forvalte et valgresultat. Ola Husa Risan fikk 386,5 stemmepoeng, Arne Braut fikk bare 125 stemmepoeng. Ola fikk 134 personstemmer og 58 slengere, Arne fikk bare 88 personstemmer og 37 slengere. Det er dermed ganske tydelig hvem befolkningen og SP-velgerne ønsker høyest opp på lista og i posisjon.

Oppdal Senterparti har i sin midte et ungt "kortreist" politikertalent, og nå må både partiet og de mer erfarne politikerne kjenne sin besøkelsestid. Om Arne Braut spiller sine kort rett kan han på sine eldre dager kunne si at "jeg var med å slippe unge Risan opp og fram", det mottatte vil bli et kleint ettermæle.

Det er ennå noen dager igjen til kommunestyret kommer sammen og konstituerer seg selv og velger formannskap. Vår velmente råd er at innen da bør Arne Braut og Senterpartiet følge fjellvettregel nummer åtte; Vend i tide, det er ingen skam å snu.

Opdalingen har siden fredag prøvd å få en kommentar fra Arne Braut, vi har ringt han flere ganger og sendt ham SMS og bedt han kontakte både redaktøren og vår helgevakt. Arne Braut har p.t. ikke vært tilgjengelig for kommentar.