Vår journalist avslørte at selskapet som ringer rundt til innbyggerne i Oppdal for å høre hva de mener om kommunereformen ikke har gjort jobben sin. Via tips fra våre lesere og kunnskap om hva undersøkelsen egentlig skulle gå ut på, skjønte han at noen slurvet og tok snarveier i undersøkelsen.

Svarene i undersøkelsen er en del av det grunnlaget som lokalpolitikerne skal ta hensyn til når de til slutt skal bestemme hva som blir Oppdals veivalg i den kommende kommunereformen. I denne prosessen bør det ikke være noen som helst tvil om hva innbyggerne mener, dette vil få konsekvenser for alle som bor i kommunen og nabokommunene i mange år framover.

På grunn av at en journalist i lokalavisa var våken på post og tok kontakt med både kommunen som oppdragsgiver og selskapet som gjennomførte undersøkelsen, ble over ti prosent av intervjuene i undersøkelsen forkastet og gjennomført på nytt. Dette er en ikke ubetydelig andel av undersøkelsen. Det samme selskapet har også ansvar for å gjennomføre tilsvarende undersøkelser i mange andre norske kommuner.

Denne saken viser hvor lett det er å bli forledet av statistikk og påstander om hva andre mener og tenker. Dette er spesielt viktig å ha i bakhodet når vi nå går inn i en lokalvalgkamp der vi kommer til å bli oversvømmet av meningsmålinger.

En sak har minst tre sider, og det er sjelden at noe er enten helt feil eller helt riktig. Derfor er det viktig å søke fakta og tilegne seg kunnskap hos noen som etterstreber seg å være balanserte i sin framstilling av en sak; det være seg en avis, en politiker eller andre der man bør forvente seg et visst nivå av profesjonalitet. Dette gjelder også i saker der en balansert framstilling får den konsekvensen at det kommer fram tanker, meninger og momenter kan selv ikke har noe særlig til overs for.

Vi skal være særdeles forsiktige med å la oss forføre av galluper eller desibeldemokrati.