– Det er lov å være bekymret, men ikke kunnskapsløs, Venstre

Partiet Venstre har kastet seg – noe hodeløst- inn i debatten om hyttebygging og går ensidig ut mot bygg og anleggsnæringen. Det er klart at det må tas grep, men det er langt større, helhetlige grep enn hva Venstre foreslår. Det er verdt å merke seg at de erklærer at landbruket og reindrift alltid skal komme først. Og da kan mange få inntrykket at dagens landbruk i Oppdal fortsatt er stor.

Fakta

Det er bygget mange hytter i Oppdal og på samme tid har landbruket gått kraftig tilbake. I 1981 var det mest sysselsatte i landbruk i Oppdal. På det tidspunktet sto reiseliv og handel (servicenæringene) for bare 18 % av alle sysselsatte, men sørget allerede da for 40% av skatteinntektene. Nå har vi et annet bilde. I perioden 2008 til 2020 gikk tallet på sysselsatte i landbruket fra 395 til 252(ned med vel 36 %). Pr 2020 sto landbruket kun for 7,5 % av alle sysselsatte. Og: Ved disse tall er ikke konsekvensene av vedtaket (som kom i 2019) om å legge ned pelsdyrnæringen med. I dag er tallet på sysselsatte i landbruket (bønder) faktisk lavere enn tallet på lærere (sysselsatte i undervisning) og når vi leser 2025 vil tallet har falt til under 200.

Service- og anleggsnæringene i Oppdal sto pr 2020 for vel 46% av alle arbeidsplasser og minimum 75-80 % av Oppdals skatteinntekter. Oppdal er ingen (liten) landbruksbygd lenger. Oppdal er nå Norges største service- og industribygdeby. Den ene årsaken til dette er økonomien i landbruket, men den andre og største årsaken er salget av hyttetomter som landbruket selv har initiert.

Ensidig kjør

Venstre går til felts mot bygg- og anleggsnæringen, men i realiteten rammer man også servicenæringene. Og da blir konsekvensene langt, langt større. Derfor må man komme opp med langt større, langt mere helhetlige tiltak enn hva Venstre foreslår. Man må komme opp med en målrettet strategi for bærekraft- i Oppdal – dvs en utvikling med en balanse mellom natur, miljø og økonomi. Det er mulig, men det krever en stor innsats på mange områder. Og mye penger. Kraftig mere penger enn det Oppdal kommune og næringslivet råder over i dag. Som del av en besøksstrategi må man også sjekke alle fakta: Måle ferdsel på ulike steder, registrere slitasje, kartlegging av mulige, nye arealer/områder med hensyntagen til behovet i landbruket osv. Det er også mulig å foreta konkrete målinger av tålegrenser i ulike områder. Etter det kan man ta diskusjonen ut fra de reelle fakta. Venstres bruk av den dramatiske «vanskelige samtale» er bare en floskel.

Besøksstrategi

ONF har tatt initiativ til en besøksstrategi og det har politikerne stilt seg bak. Derfor er det forunderlig at Venstre og SV nå kommer resultatet av dette arbeidet i forkjøpet, til dels med en stor dose kunnskapsløshet- og prosederer. Det kalles for symbolpolitikk. Man får samme inntrykk som med villreinspørsmålet: Engasjerte artikler og mye armer og bein, men så snart det ble snakk om forbud for ferdsel, så ble det stille. Gamle oppdalinger vil kalle dette: «Det er bare kjeften og bakføtten på dem».

Jeg tror det var lurt å gi jobben med en besøksstrategi til Asgeir Meland & Co. Asgeir har arbeidet med dette fra tidspunktet Miljødirektoratet fortsatt ikke hadde bestemt seg for hvorvidt dette arbeidet var viktig. Men det er ekstremt viktig for Oppdal nå. Man må ta tak i alle komponenter rundt besøksstrømmer til/i Oppdal. Både Venstre og SV har eksempelvis i flere artikler satt likhetstegn mellom arealbruk og ferdsel. Det er helt feil. Ferdsel kan styres. Både i verneområder og pressområder står nå allemannsretten for fall, hvis man skal komme opp med helhetlige løsninger.

Store ressurser

Skal Oppdal få tak i de nødvendige midler for å sikre både natur, miljø og en god økonomi i næringslivet og kommunen, så må man innføre det som ONF hittil kategorisk har avvist, gjestebidrag- som det heter nå – eller turistskatt. Regjeringen åpnet i Hurdalserklæringen for en meget god pilotmulighet, men ONF reagerte ikke. Men de som skjønte hvilke muligheter dette gir, de meldte seg umiddelbart på. All argumentasjon om ta det var vanskelig å få inn penger, evt. tilbakeslag i konkurranse osv. Bare tøv. Så godt som hele Europa har varianter av dette, uten problemer.

Hva snakker vi om?: En avgift på ca 3 kroner på en handlelapp på tusen kroner. Og kr 40-50 pr overnatting på hotell. Og ved innførsel innlemmes også automatisk skiheisselskapet. Det blir lovpålagt (lokalt). Det samme gjelder eiendomsmegling, salg av tomter og bygg- og anlegg. Resultat: Oppdal får inn opp minimum 25-30 millioner. ÅRLIG. Det er penger som skal brukes til:

1.Tiltak for å dempe/reparere skader samt sikring av en bærekraftig utvikling av Oppdal

2. En mere omfattende, men balansert markedsføring av bøgda over alle bøgder.

Komme sammen

Nå må alle fakta på bordet for å kunne lage en ny strategi. Bruk Næringshagen til dette arbeidet og gi dem de penger de trenger. Det er langt mere enn de 600.000 kronene fra fylkeskommunen. Det er verdt det. Det er Oppdals fremtid vi snakker om. Så blir neste steg å få alle interessenter ved bordet og aksept av samme faktagrunnlag. Da blir det lettere å snakke sammen. Det vil ta tid og det er bra. Jobber man sammen over tid, så får man samme effekt som i landbruket: Kommer griser i samme bås, så får de samme lukt.

Og det siste er høyst påkrevet nå.

Klaas van Ommeren