Jeg hadde store forventninger til Ung kultur møtes (UKM), men må innrømme at jeg ble overveldet. Litt fordi mange av de unge imponerte med sin opptreden. Litt fordi noen av innslagene var personlige og rørende. Men aller mest fordi de unge deltagerne som satt i salen på regionfestivalen på Støren, var så entusiastiske, de laget god stemning og heiet på hverandre.

Som nestleder i Hovedutvalg Kultur i Trøndelag Fylkeskommune er jeg så heldig å få delta på mange kulturarrangement, og opplever kultur på høyt profesjonelt nivå. UKM har ikke profesjonelle utøvere, men ungdom som imponerer med sitt talent, engasjement og flotte fremføringer.

Visste du at UKM er Trøndelags største kulturarrangement for ungdom, og Trøndelag er landets nest største UKM-fylke? Vi samlet i år rundt 800 ungdommer til sammen, på Støren sist helg og på Inderøy helgen før det. UKM vokser og vi kan være stolte over at UKM står så sterkt i Trøndelag. Det er faktisk sånn at deltakelsen lokalt har økt fra i fjor til i år, i nesten alle kommuner.

I 2021 kom en stortingsmelding om barne- og ungdomskulturfeltet. Navnet på denne er betegnede for UKMs arrangementer: Oppleve, skape og dele – for det er akkurat det som blir gjort: Opplevd, skapt og delt kulturopplevelser. I stortingsmeldinga står det at gjennom kreative og estetiske opplevelser og læringsprosesser får unge utfolde seg, skape og se ting i et annet perspektiv. Det er helt grunnleggende for et demokrati at barn og unge får ta del i fri kunst og kultur. En fri kunst og kultur gir tilgang til tanker, ideer og ytringer. Det gir mulighet til å ytre seg, forstå, undre seg og stille spørsmål. Og det er viktigere enn noen gang at de som er unge gjør nettopp det!

UKM starter med lokale arrangementer i kommunene, fortsetter med regionale finaler og avsluttes med UKM-Festivalen i Trondheim i slutten av juni, med deltagere fra hele Norge.

Trøndelag fylkeskommune driver for tiden med innsamling av innspill til en egen Kulturplan for barn og unge, vi tar med erfaringene fra dere. Vi vil at alle i Trøndelag skal ha tilgang til et mangfold av fritidstilbud og aktiviteter som gir muligheter for å delta, oppleve og skape. Deltagerne på UKM har vært med på å forme arbeidet med å lage tiltak for et bredt, mangfoldig og inkluderende kulturtilbud som bidrar til trivsel og bolyst i hele fylket.

På Støren kunne vi glede oss over 14 dansenummer, 77 musikkinnslag, 3 teaterinnslag, 53 kunstverk og 7 filmer. Det er ekstra gledelig at antallet fellesnummer innenfor musikk, hvor altså flere spiller sammen, har økt. Fellesskapsfølelsen er viktig på UKM! Og fellesskap har stått i fokus også for de nesten 100 unge arrangørene som har vært i sving, alt skal fungere rundt, foran og bak scenen. Unge arrangører er av uvurderlig verdi for regionfestivalene.

Takk til alle som arrangerer og er vertskap til UKM. Tusen takk til alle ungdommene som deltok på årets arrangement!

Ingvill Dalseg, Nestleder Hovedutvalg Kultur (H) Trøndelag Fylkeskommune