Et demokratisk underskudd?

De politiske partiene er nå i gang med nominasjonsprosessen frem mot lokalvalget 2023. 31.mars må listene være klare.

I noen partier er det kamp om plassene, mens andre har mer enn nok med få tak i nok folk til å fylle lista. Mange hensyn skal tas for å balansere lista, kjønn, alder og geografi må være med i betraktninga.

I Oppdal er alle deler av bygda bra representert i kommunestyret, det samme gjelder kjønnsfordelingen. 11 av 25 er kvinner, noe som er over 40%.

Det er i aldersfordelingen det begynner å bli skjevfordeling. 9 av representantene er over 60 år gamle, 6 av disse igjen er pensjonister. Selv om også Oppdal opplever en viss forgubbing av befolkningen, er ikke dette representativt for demografien i bygda.

Særlig mangler det folk i såkalt produktiv alder og helt unge.

Oppdal har blant landets beste vilkår for folkevalgte. De fleste vil ikke tape økonomisk på å delta politisk. Møtegodtgjørelse og kompensasjoner for tapt arbeidsinntekt er ivaretatt. Ingen blir imidlertid rike av å drive lokalpolitikk, det er heller ikke meningen.

Det du taper ved å delta, er tid. Tid til å trene, tid til familie og venner, eller rett og slett tid til å ligge på sofaen og kommentere udugelige politikere i kommentarfeltene.

Tid er vel ivaretatt på en måte mange misunner oss. De aller fleste møter foregår nemlig på dagtid. I denne perioden har vi også kommet oss dit at møtene skal være ferdige før kl 16. Utfordringen med møter på dagtid, er at arbeidsgiver blir mer belastet og særlig kan det være utfordrende for selvstendig næringsdrivende.

Er det noe som kan gjøres for at det skal bli lettere å si ja til å delta i lokaldemokratiet? Det nye kommunestyret vedtar etter konstituering selv reglement for kommunestyret og godtgjøringsreglement. Så bør vi som er folkevalgt, framsnakke deltakelsen. Slutte å klage over mengden saksdokumenter, slutte å klage over tungroddhet og knappe ressurser. Det er nemlig både lærerikt og hyggelig å være folkevalgt i Oppdal. Også i møte med velgerne. Selv jeg som representerer et parti som er utsatt for ubehageligheter enkelte steder, opplever nesten aldri mishagsytringer.

Noe som også er et problem for å få til et representativt lokaldemokrati, er at 10-15% av velgerne ikke kan stemme på det partiet de er mest enig med. De stiller ikke liste, men har såpass oppslutning ved fylkestingsvalg og stortingsvalg at de ville blitt representert i kommunestyret. Mange av disse velgerne er samfunnsengasjerte mennesker og jeg kan bare oppfordre dem til å ta prosessen med å stille liste.

Til slutt det som opptar mange, nemlig ordførerkandidatene. Jeg legger merke til at nominasjonskomiteene ofte søker nye kandidater som de tror har en x-faktor, gjerne kandidater uten politisk bakgrunn. Det kan fungere for å få velgere, men kan bli utfordrende i ordførergjerningen. Ordføreren må dempe sine egne standpunkter i de tilfellene flertallet i kommunestyret har et annet. Ordføreren må være samlende i folkevalgte organer og i tillegg kunne samarbeide godt med kommunedirektør og administrasjonen forøvrig. Selv med god politisk erfaring, hadde nåværende ordfører litt problemer med rolleforståelsen i begynnelsen. Nå syns jeg han har blitt veldig bra.

Politikk er et håndverk, og må læres gjennom erfaring. I det gamle Hellas, demokratiets vugge, var det en periode ikke mulig å bli folkevalgt uten at du var mann over 60. De prøvde seg også med loddtrekning mellom valgbare menn over 60.

Vi kan trygt konstatere at demokratiet har kommet et stykke på vei i løpet av 2500 år. Men vi må fortsatt jobbe for å utvikle det.

God nominasjonsprosess!

Arne Rønning

MDG