De siste årene har vi levert ca. to nøkkelferdige hytter i uka. Vi i Venstre tror ikke dette kan, eller bør vare evig. Spenningsfeltet mellom et allerede presset fjellandbruk, en hardt prøvet reindrift og arealbruken i bygda vår er allerede til å ta og føle på. Byggenæringen ser mørke skyer i horisonten og er bekymret.

Dette var foranledningen til at vi alle satt rundt det samme bordet en tirsdags ettermiddag med småkaker og kaffe. I tillegg til oss i Venstre var det Henrik Vågen fra ONF og en håndfull lokale entreprenører og håndverksbedrifter med godt over 150 år samlet realkompetanse som representerte Oppdal sin største næring, byggebransjen. Venstres kommunestyregruppe, som består av en avdanket redningsmann, en allsidig økonom og en travel fysioterapeut innrømmer glatt at vi trenger dialog med fagmiljøet for i felleskap å finne de gode løsningene inn i fremtida. Dette var en konstruktiv og god begynnelse.

ONF og Henrik Vågen var krystallklar på at å sette på bremsene nå var helt unødvendig. Det er urolige tider, og under finanskrisen i 2008 falt markedet med nesten 70%. Tendensen er der også i dag og markedet vil selv regulere ned antall hytter i tiden fremover betydelig. Den bekymringen forstår vi i Venstre fullt og helt.

I Vangslia fjellandsby ble det bygd en rekke nye hytter i 2021. Nå er hyttebyggingen på vei ned, og næringslivet mener det ikke er noen grunn til å innføre hyttebrems. Foto: Heimdal eiendomsmegling

Snekkere, elektrikere og entreprenører kom med en svært tydelig tilbakemelding: Sørg for å få regulert frilufts infrastruktur som skiløyper, sykkelstier osv. Det er høy kvalitet og forutsigbarhet på dette som gjør at folk fyller hyttene hver eneste helg. Det spetakkelet som er i Gjevilvassdalen nå er svært skadelig. Her fikk vi politikere en klar og tydelig beskjed om å rydde opp. Byggebransjen tror antall døgn på hytta kommer til å øke uansett hvor mange nye hytter som ser dagens lys. Derfor er det viktig at vi lytter til fritidsbefolkningen vår i tillegg til innbyggerne. Vi må sørge for at de er gode Oppdalsambassadører, det blir et viktig konkurransefortrinn framover.

Vi i Venstre utfordret ONF på arealbruk, også der var vi overraskende samstemte. Fortetting i allerede eksisterende felt, små reguleringsplaner, mer fokus på sentrumsnære områder, eller områder i kretsene som ligger nær eksisterende infrastruktur. I fremtiden er kanskje lite arealkrevende og sentrumsnære leilighetskompleks en del av løsningen. Vi trenger tiltak for å sikre at mest mulig av verdiskapingen forblir på lokale hender. I dag går over 50 % av de verdiene våre egne areal skaper ut av bygda. Dette er en utfordring som byggebransjen og politikere må jobbe sammen for å få kontroll på.

Vi i Oppdal er heldige som har en fremoverlent byggenæring som er klare for å møte det grønne skiftet og ønsker å bruke både tid og ressurser for å redusere areal- og naturtap.

Det viktigste vi satt igjen med etter dette møtet kan oppsummeres med en setning:

Utfordringene vi står ovenfor er så store at skal vi komme i mål må vi stå skulder ved skulder, både næringsliv, landbruk, egen befolkning, fritidsbefolkning og politikere - vi må ha samme virkelighetsbilde og dra i samme retning!

Hilsen

Elisabeth Hals i et optimistisk Oppdal Venstre

Henrik Vågen i en fremoverlent bygg-og anleggsbransje