Når livet blir kort og skjørt - er det faktisk vårt felles ansvar at de uheldige blir hørt!

Men…når et sterkt mindretall grunneiere med alle midler gjør alt de kan for å sikre seg fordeler med brøytet vei, og et flertall i kommunestyret støtter de. Ja, da får vi den fortvilede situasjonen vi har i Gjevilvassdalen i dag.

Det som er umistelig livskvalitet for de fleste - greier ikke vi i den flotte skibygda Oppdal å ivareta. For mange av oss som har stått i dette spetakkelet i årevis oppleves det som både uverdig og trist.

Sist gang noen prøvde å sette skispor på en ubrøytet vei i Gjevilvassdalen, var det innehaveren av Bakksetra, som gjorde det. Skisporet forsvant gjennom en snøfres to dager senere. Arne Ivar Bakk, som betalte tråkkemaskinen fra egen lomme, ble anmeldt og trukket for retten av brøyterne. De må vel selv svare for hvorfor de ikke tillot å legge skispor på en vei de allikevel ikke brøytet! Kanskje de kan tillate det i påsken i år - ikke vet jeg ?

Kvalitetene en vinterstille ubrøytet Gjevilvassdal med skiløype leverer er akkurat det Torill Tveit med god grunn etterspør. Dette er den eneste løypa vi har i Oppdal, som på en glitrende måte ivaretar de med kraftig redusert «skievne», men med fortsatt lik stor stor skiglede. Jeg tror tiden er inne for å henge bjella på den rette katten i denne saken.

Oppdal kommune er i sin fulle rett som planmyndighet til å vinterregulere bruken av Gjevilvassveien til skiløype - bare så det er klart ! Men da må det politiske flertallet faktisk ville det.

Senterpartiet og Høyre med ordføreren i spissen har på tross av klare råd fra kommunens advokater, kommunedirektør, Miljødirektoratet, grunneierflertallet med flere, valgt å skrote en ferdig reguleringsplan, som skulle sikre løypa på veien, og samtidig ivareta tilgangen for grunneierne. Den vraket Senterpartiet og Høyre ved å ikke fullføre rettssakene, som skulle sikre løypa på veien. De hadde flertallet, og med det makta. Arkitekten for reguleringsplanen - Arbeiderpartiet - og vi andre ble bare hjelpeløst stående å se på.

Alt dette er historie. Nå må vi som ønsker løypa tilbake der den har vært i 40 år, og hører hjemme, stå skulder ved skulder. Vi er i ferd med å fullføre en ny planprosess om skiløypene i Gjevilvassdalen. Løypa på veien fremstår i særklasse som det beste friluftstilbudet til alle uansett ferdighet og evne. I ei skibygd som Oppdal bør det rett og slett være hjerterom og forståelse for hva denne løypa betyr for utrolig mange.

Jeg har svært lite lyst til å slå politisk mynt på denne saken. Derimot er nok tiden inne til å få høre hva mine politiske kollegaer mener i denne saken. Det er faktisk valgår !

Til slutt vil jeg takke Torill Tveit som i all sin ærlighet setter ord på hva dette egentlig dreier seg om. Livskvalitet for den enkelte, og mengder av framtidshelse og skiglede for de fleste. Så er det bare å håpe at Senterpartiet og Høyre løfter blikket. Det er faktisk ikke slik at tapet av marginale grunneierfordeler, som i tillegg kompenseres godt, bør få ta kvelertak på Oppdal sin ubestridte langrennsjuvel.

Løypa for absolutt alle går på veien inn gjennom en vinterstille, bilfri og lun Gjevilvassdal, omkranset av den beskyttende og bunnsolide Trollheimen. Denne løypa har vi rett og slett ikke anledning til å rote bort - av hensyn til slike som deg Torill - og framtidige generasjoner - så enkelt er det.

Haakon Nordseth

Oppdal Venstre