Endelig snart kommunevalgår igjen

Tiden før et valg, er tiden det er best å finne ut av hva partiene har lovet og fått gjennomført. Man kan skille mellom valgflesk og kjernesaker, og bedømme partiene på bakgrunn av hva de har lovet og hva de faktisk har gjennomført.

Jeg ble spurt av Ellinor Larsdotter Svisdal (gruppeleder i Oppdal SV) om å holde 1.mai tale, som jeg takket ja til. Forøvrig takk for muligheten. Jeg fant selv ut to dager før appellen at markeringen skulle foregå i kinosalen, for så å finne ut at det ikke er mulig å komme seg ned på lerretsplanet med rullestol.

Jeg tok opp dette problemet med flere, og samtlige kom med gode forslag om at det var ikke noe problem å få løftet meg ned trappene! Heldigvis er jeg ikke en person som godtar slike uverdige løsninger. Som gjorde at jeg til slutt (etter mange forsøk) fikk tak i Inge Lauritzen (Styreleder Oppdal AP og sjef for kulturhuset) som imøtekommende fikk flyttet arrangementet til storsalen hvor jeg slapp trapper, og som forøvrig har tilrettelagt så jeg kan benytte meg av kulturtilbud på kulturhuset ved flere anledninger.

Men som sjef for kulturhuset burde vel kinosalen allerede vært tilrettelagt for rullestolbrukere. Hvis det mot formodning blir aktuelt for en person med mobilitetsvansker å holde appell, eller skulle dra på kino og har like dårlig syn som meg, og dermed er avhengig av å sitte på første rad, er jeg helt sikker på at å få til en rullestolheis ned trappen er noe hjelpemiddelsentralen eller kommunens egen ergoterapitjenesten, hadde løst fort.

Etter ca. 7 måneder isolert i egen leilighet, ser jeg frem til en sommer hvor jeg kan komme meg utenfor husets fire vegger med min familie. Jeg har derfor tatt kontakt med Tore Aasheim (SV-medlem og leder i KMT) for å høre om mulighetene til å komme seg på Rauøra og kjenne litt på sanden. Og jeg har fått beskjed om at det er dialog med grunneier på gang, for å få en løsning for mennesker med mobilitetsvansker (takk for foreløpig arbeid). Angivelig er dette som alt annet et spørsmål om penger for å få på plass. Heldigvis har vi i SV Oppdal en kommunestyrerepresentant som kan fremme slike saker og søke om bevilgninger (Ingvild Vikan). Men jeg har hørt på alle kommunestyremøtene hittil og har ikke fått med meg at noe slikt har blitt tatt opp (men jeg er jo nesten blind og hører for det meste kun det jeg vil høre, så det kan godt hende at Ingvild har jobbet med dette uten at jeg er bevisst på det).

Jeg har til kjedsommelighet fortalt i rikspressen, lokalavis og i sosiale medier samt 1.mai appell, om da jeg måtte bæsje i en bøtte på sykehjemmet, grunnet språkvansker med innleid personale fra et bemanningsbyrå. Og påpekt at det finnes helsepersonell på Oppdal som ønsker større og faste stillinger, som igjen vil sikre god omsorg for pasienter og brukere av de kommunale helsetjenestene på sykehjemmet.

Men jeg har ikke hørt at kommunedirektøren (Ole Bjørn Moen), har lagt noen planer eller kommet med forslag på hvordan dette kan løses før vi nå går ut i en ny sommerferie og vikarbyråene er en enkel og billig måte å sikre seg helsepersonell på. Men så vet jeg heller ikke så mye om hva Ole Bjørn jobber med hele arbeidsdagen da. Så da får vi håpe at 80 - 90 og 100-årige beboere på sykehjemmet har bedre engelskkunnskaper enn meg (34) og at de er minst like aggressive og tydelige i sin tale.

Mine to barn går på Tågvollan Barnehage og dersom jeg skal være med å hente dem er jeg avhengig av at personalet kommer og hjelper meg å min assistent til å åpne grind og dører (som ikke har døråpner og er veldig smal). Skulle jeg, Gud forby, la naturen gå sin gang har jeg anledning til å bruke stellerommet til toalett, da det ikke er heis opp til HC-toalett i etasjen over. Dette har jeg også tatt opp med politikere og redaksjonen i lokalavisen Opp. Men det har heller ikke kommet noen uttalelser eller forslag i forhold til dette. Misforstå mitt ateistiske hjerte rett, ungene mine elsker barnehagen sin og jeg er svært tilfreds med omsorgen og læringen de mottar av barnehagen. Samt faglig og dyktig ledelse og personale.

Men når sjefen for barnehagen er tilknyttet Oppdal Kristne Senter (OKS), to av journalistene i Opp-avisen er tilknyttet OKS, partileder og kommunestyrerepresentant (Alf Morten Olsen KRF). Er tilknyttet OKS kan man stille seg spørsmål ved motivasjonen til den enkelte man snakker med for å få til universell utforming. Jeg har allikevel ingen tvil om at de ønsker å gjøre det beste for alle medmennesker. For de som ikke skulle vite dette, så holder OKS og barnehagen til i samme bygg.

Nå har jeg hatt en relasjon til Oppdal kommune i snart 20 år, og snart bodd her i 4. Og det er ikke sjokkerende, men påfallende hvordan familieforhold, vennskap og andre former for nepotisme stikker kjepper i hjulene for utvikling og fremgang for bygda, gang på gang. Jeg håper jeg får besøk av politikerne igjen før valget neste år, for å høre hvilke løfter de kan gi i forhold til sakene jeg engasjerer meg i (utenforskap, inkludering og universell utforming).

Så får vi se om medlemsskapskontigenten min, 350,-, skal fortsette å gå til Oppdal SV eller om det finnes andre partier på Oppdal med mer handlekraft og gjennomføringsevne.

Jeg mener det må være større potensiale for handlekraft bak de flotte ordene og løftene politikerne kommer med, uavhengig av partitilhørighet. Og ikke la pressefriheten og ytringsfriheten bli bundet av folkeskikk og høflighet.

Jeg mener som Audun Lysbakken under dannelsen av ny regjering, at det må være politikken som er førende, og ikke søken etter posisjon eller makt.

Ps: Kona «dette blir for syrlig, og budskapet ditt kommer ikke frem». Dermed: jeg liker nesten alle navngitte personer i teksten godt. Og jeg liker veldig godt alle personene som jobber i de navngitte institusjonene, og er takknemlig for jobben de gjør. MEN, jeg ønsker at politikerne skal gjøre mer, og snakke mindre, ift. utenforskap, inkludering og universell utforming.

Mvh atomkraftverk på hjul (@bkenth)