Gruppelederne for Høyre, Ap, Sp og KrF reagerer på beskrivelsen av forholdene i Oppdal i landsmøtetalen min. I et tre minutter kort innlegg på et landsmøte er det ikke rom for å ta med alle nyanser, budskapet blir naturligvis litt spisset. De ulike partiene stemmer litt forskjellig fra sak til sak, det har dere gruppeledere helt rett i.

Men når det hevdes at jeg feilinformerer så må jeg vise til noen få eksempler på konkrete vedtak:

Sak 20/90 – om retningslinjer for motorferdsel på snødekt mark: Forstyrrelser og redusert arealbruk kan være noe av årsaken til sterkt nedadgående kalvetilvekst i Knutshøstammen. Det er viktig å holde ferdsel vinterstid nede på et minimum for å unngå forstyrrelser av villreinen. Derfor foreslo vi i Venstre å utsette oppstart av kjøreperioden til Orkelsjøen fra 1. februar til 15.februar. Forslaget falt med 8 mot 17 stemmer. (Mindretall: V,SV,MDG,KrF)

Sak 21/81 – reguleringsplan Gorsetgrenda Øvre: Avslag i BYAR, endte i kommunestyret. Rapport fra Miljøfaglig Utredning AS: inngrep i tråd med planen vil føre til betydelig til alvorlig miljøskade. Kommunedirektøren ville ikke legge planen på høring, men den ble vedtatt likevel med 17 mot 7 stemmer. (Mindretall: V, SV, MDG, Odd Arne Hoel fra SP og uavh. Mari Rui Heiniger)

Sak 20/46 i Formannskapet: Venstre la frem forslag om å utarbeide en naturmangfoldplan finansiert gjennom tilskuddsmidler fra Miljødirektoratet. Forslaget fikk heldigvis flertall, men følgende stemte imot: KrF, AP og Ola Husa Risan fra SP.

Sak 22/101 – fortetting i Stavåløkken østre: Avslag i BYAR, endte i kommunestyret. Leder for BYAR fremmet forslag om å avslå fortetting, men tapte med bare 8 stemmer. (Mindretall: Odd Arne Hoel fra SP, Rune Morten Myrhaug fra AP, V, SV, MDG, og Uavh. Ingrid Grøtte Johannsson)

Dette er bare noen eksempler på vedtak som trekker i samme retning. Det er ikke konstruktivt å krangle om gamle kommunestyrevedtak, derfor vil jeg heller invitere dere over til den diskusjonen som er mye viktigere: Hvordan skal vi ha det i Oppdal framover?

Formannskapet la tirsdag 18.10 ut et planprogram på høring. Dette er oppskriften på hvordan samfunnsdelen og arealdelen i kommuneplanen skal behandles ved rullering. Det betyr at vi alle er nødt til å tenke over hvordan vi vil at Oppdal skal utvikle seg som samfunn de neste 5-15 årene. Det er også derfor vi må begynne å snakke om dette allerede nå. Altfor ofte kommer de gode innspillene for sent i prosessen, og fungerer i beste fall som sandpåstrøing.

Dette er en utfordring til alle, både politikere, innbyggere og næringsliv: Hvilken miks ser vi for oss av innbyggere, fritidsinnbyggere, natur, landbruk og industri? Hvilke arealer i vår kommune egner seg til hva? Vi må jobbe sammen for å bevare det som er unikt med Oppdal samtidig som vi skal utvikle oss og ruste oss for en grønnere fremtid, og ta Oppdal framover.

Det er viktig med bred forankring i disse sakene, det er ikke bare vi 25 folkevalgte i kommunestyret som skal mene noe om dette. For å komme i dialog med næringsliv og egen befolkning må vi også by på oss selv, tørre å fortelle hva vi tenker og lytte til hva andre mener. Og kanskje det viktigste av alt: Ta til oss ny kunnskap som kan få oss til å se ting i et annet lys. (Og for de aller tøffeste, tørre å skifte mening!)

Det som til slutt overrasket meg positivt er at dere fikk med dere alt som skjedde på Venstres landsmøte!

Elisabeth Hals