Da sitter vi her tålmodig og venter på at regjeringen skal ordne opp, en regjering som frem til nå har vist begrensede egenskaper i så måte. Mens nabokommunene setter tydelig grep for å gi bøndene et snev av trygghet og drahjelp inn i våronna, sitter vi på vår brede bak - og venter.

Det skulle være unødvendig å minne om at våronna er det krafttaket bøndene nå må ta for at vi skal ha mat på bordet når skolen begynner i august, ikke glem det. Våronna begynner om ei drøy uke !

foto
Haakon Nordseth (t.v) mener det er på tide å hjelpe bøndene ut av kostnadskrisen. Her med partifellene Ingrid Husdal Dørum og varaordfører Elisabeth Hals. Foto: Per Ole Aalberg, arkiv

Vi i Venstre har både rådløse og fortvilet sett på det som skjer i landbruket de siste årene, vi har prøvd å få på plass lokale tiltak som økt setertilskudd og utmarksbeitetilskudd, men har blitt effektivt stoppet av bøndenes eget muskelsterke Senterparti. Forstå det den som kan.

Vi tar ikke i når vi sier at landbruket vårt står ovenfor den råeste og mørkeste horisonten siden vi flyktet fra armoda til Amerika på 1800 tallet.

Dette er ikke dagene hvor vi venter på at andre skal ordne opp.

Dette er ikke dagene hvor vi lar bøndene stå alene i sin livs kamp.

Dette er ikke dagene hvor lange prosesser og utredninger er løsningen.

Dette er dagene hvor vi politikere må vise handlekraft.

Dette er dagene hvor vi må stå skulder ved skulder med den næringa som er viktigst for oss alle, nå og til evig tid.

Dette er dagene hvor matprodusentene og naturforvalterne våre, bøndene, skal tas vare på av alle oss andre.

Vi i Venstre har utfordret alle politiske partier til å stå samlet og vise handlekraft i dagene og ukene fremover.

Vi kan ikke godta at kunstgjødselprisene er så høye at bøndene kvier seg for å produsere mat, samtidig som staten eier 40% av selskapet som produserer kunstgjødsel .

Vi kan ikke godta at prisen på energien som bøndene trenger for å gjøre jobben med å lage middagen til alle oss andre er doblet over natta, spesielt når det er vår egen stat som er produsent og leverandør av diesel og strøm.

Vi kan ikke godta at timelønna i norske fjøs og traktorer er knapper og glansbilder i et av verdens rikeste land. Det har vi rett og slett ikke råd til !

Vi kan ikke godta at det er lavere lånerente på et hyttepalass med varmekabler i oppkjørselen, enn det er på et nytt og samfunnsviktig fjøs på Lønset.

Vi kan ikke godta at leverandørene av kanskje verdens flotteste kulturlandskap gjør det for småpenger og skryt. Skryt kan ikke brukes til å betale vetrinærregninger

Vi kan ikke godta at bøndene jobber gratis og steinhardt for å holde antibiotikabruken nede i norske fjøs. Det sparer vårt felles helsevesen for svimlende summer hvert eneste år. Ikke ei krone av det går i retur for å reparere en havarert traktorgearkasse.

Det som imponerer oss i Venstre mest. Det lyser fortsatt i alle fjøs i lamminga. Det leveres mjølk til alle døgnets tider. Kjettingene taes av traktoren etter vinterens strabaser, for å være klar når snøen forsvinner. Det stås opp klokka fire om natta, for å ta i mot en ny kalv. Det er alltid en kaffekopp når vi stikker nesa innom døra.

Tida er nok inne til å repetere en fjellklatringens eldste regler. «Blir man stående i en utsatt posisjon og kommer hverken opp eller ned, for all del gjør noe»

Til alle oss som som slipper unna lamminga og bekymringa. «Vi må for all del gjøre noe !»

En handlingsvillig hilsen fra

Haakon Nordseth, Oppdal Venstre