Takk til Line Bretten Aukrust som reiste spørsmålet til bygdas politikere om hvem som vil ha villrein i fjellet i årene framover (OPP 5.september).

Halvor Hoel og Erik Dale har delt sine opplevelser i Hjerkinnområdet mht. villreinens muligheter, - eller ikke, - til å følge sine gamle trekkruter i området.

De politiske partiene har svart i tur og orden.

Ei ekspertgruppe har på oppdrag fra Miljødirektoratet gjennomført ei klassifisering av våre 10 største villreinområder og plassert dem i 3 grupper, god, middels eller dårlig.

Innen hver av de 3 hovedgruppene er det flere kriterier. Knutshø og Snøhetta er to områder av 6 som ble klassifisert som dårlige. Fellesnevneren for disse 6 områdene er at veger og vannkraftutbygging i kombinasjon med ferdsel i utsatte områder har stor negativ effekt på villreinens vandringsmuligheter.

Og når reinens slaktevekt går gradvis ned, er det nærliggende å anta at forstyrrelser fra menneskelig ferdsel, ikke bare hindrer både den voksne reinen og kalvene, i å trekke for å nå de til enhver tid beste beiteområdene, i tillegg til at det kan bli mindre tid til å beite, tygge drøv og kvile. Noe som klart vil påvirke dyrenes høstvekt og kondisjon. Og de voksne dyrenes kondisjon kan virke inn på brunst og paringstidspunt. Noe som igjen påvirker kalvingstidspunktet om våren.

Som Hoel og Dale også påpeker er det klart at økningen i moskussafari-turismen og Snøhettabussens skytteltrafikk, spiller inn på reinens muligheter for trekk sør-nord i området mellom Hjerkinn/Kongsvoll og Kolla.

Hvor mange firma som nå driver med moskussafari, vet jeg ikke, men dette foregår etter det jeg vet, så godt som hver dag hele sommeren. Enkelte firma driver virksomhet også om vinteren. Og i tillegg har vi personer som med «allemannsretten» i ryggen, velger å gå inn i området på egen hånd, og til alle døgnets tider.

Jeg regner med at Nasjonalparkadministrasjonen på Hjerkinn kan skaffe oversikt over safariaktiviteten for de siste 10 årene? Og de kan sikkert også skaffe dokumentasjon av eventuell slitasje på terrenget i området.

Så blir det opp til Dovrefjellrådet og politikerne i Oppdal og Dovre å ta stilling til nødvendigheten av å regulere denne formen for turisme, dersom vi skal ta vare på villreinens livsvilkår i Snøhetta, og beholde levedyktige stammer av både villrein og moskus.

Ola Arne Aune