Sist lørdag (26.februar 2022) hadde bandet mitt, CHAKRA, konsert i Oppdal kulturhus. Det kom hele 30 betalende tilskuere for å høre på oss og dele ettermiddagen sammen med oss. All ære til dem. Av dem kunne jeg registrere at det kun var noen få personer som jeg anser som musikere fra Oppdal.

Stedet Oppdal er jo kjent for å ha et rikt musikkliv. Vi har flere kor, korps, spellmannslag, soloartister etc som representerer mange ulike sjangere. På forhånd hadde vi annonsert heftig i sosiale medier, forhåndsomtale i OPP og intervju i Radio E6. Vi hadde håpet at flere folk som holder på med musikk hadde tatt turen.

Nå skal jeg ikke spekulere i hva som kan være årsaken. Jeg kan innrømme at den musikken vi spiller kan være litt utfordrende i lengden. Vi tilhører kategorien «smal sjanger». Vi har tatt utgangspunkt i jazzsjangeren der vi har puttet flere musikalske elementer opp i ei gryte og rørt rundt. Resultatet varierer fra låt til låt. Dette er groove- basert musikk og mye fokus på improvisasjoner. Hver musiker i bandet får anledning til å vise seg fram. Underveis i ei låt kan det skje noe uforutsigbart som vi ikke har planlagt. Ei låt spilles aldri likt to ganger. Med så mange eminente musikere i bandet kommer vi i mål til slutt.

Det aller morsomste for en musiker er å spille for en fullsatt sal. Vi lever av å få tilbakemeldinger fra publikum. Spesielt når det er fra andre musikere som selv står foran et publikum. De vet hvordan det er å ha kontroll på nervene og mobilisere all energi på tingene musikeren skal gjøre. Vi trenger å lære av hverandre. Personlig går jeg jevnlig på andre musikere sine konserter. Jeg ønsker å hente inspirasjon fra musikerkolleger.

Vi musikere fra Oppdal må bli flinkere til å støtte opp om hverandre. Vi må utfordre oss selv til å gå på konserter der musikken kanskje ikke er helt A4. Vi må våge å akseptere at det finnes mange ulike sjangere i musikken. Det dreier seg om at vi musikere må ufarliggjøre vårt budskap til folket. Det er jo tross alt bare musikk. Jeg mener at den musikken som blir utført av Oppdalsmusikere er av høy kvalitet. Det er mange flinke utøvere som legger ned mange timer med kunsten sin.

Det må skapes en kultur der disse musikerne har en arena å vise seg fram på. Publikum i Oppdal må vise et større engasjement for å støtte opp om lokal musikk. Har lokal musikk for dårlig appell til oppdalingene? Et eksempel:

Sist onsdag hadde Bjørn Tomren konsert i Oppdal kulturhus. Det var utsolgt sal. Folk gikk mann av huse for å få med seg dette. Bjørn Tomren leverte så det holdt og vel så det.

Han ble jo som kjent vinner av årets «Stjernekamp» på NRK. Han er en unik artist som folk har trykket til sitt bryst. Folk har fått med seg hva han står for. Han har tydeligvis en appell til folket.

Vi må få opp interessen for lokal kunst og kultur. Folk må våge seg av sted for å støtte opp om sine egne. Vi må vise folk i Oppdal at musikken som lages og spilles av lokale musikere har en appell. Her må musikere fra Oppdal ta litt ansvar. Støtt opp om hverandre! Gå på konserter og vis at man setter pris på hverandre! Kjør debatt!

Med vennlig hilsen

Torleiv Skjøtskift