Tamreindrift i Trollheimen

Tanken høres grei ut, jeg liker å se dyr i naturen og mange ganger de siste årene har det skjedd i Skardalen.

Samene på Nerskogen må si seg fornøyd med utviklingen storsamfunnet legger opp til i vår umiddelbare nærhet.

Samene på Fosen opplevde en annen utvikling, tok sjansen og gikk til sak mot den gigantiske utbyggingen av vindmøller, residert  av EU og Tyskland, og vant i Høyesterett.

Dette er en verdenssensasjon, men helt riktig. Urfolk på hele kloden har i alle år blitt trakassert og overkjørt.

Det er som kjent nordområdene av Norge, Sverige, Finland og Russland som er samenes rike og har utviklet seg etter siste istid.

Reinen kom først, samene flyttet etter for å ha noe å leve av og det ble etter hvert tamrein.

Regelen om at alle fødte samebarn skal ha sine egne dyr har ført til at det har blitt for mange til å dele på beitet. Derfor ble det behov for nye arealer hvor det før var villreinstammer.

Myndighetene vedtok i 1984 Trollheimslova som sier at det kan eksproprieres beiteland for tamrein fra kommune og bønder som eier beiteretten, for en liten årlig sum og stadig masing om salg av samme rett. Bakgrunnen for erstatningen er tap av villreinjakt i Trollheimen, heter det i Trollheimskjønnet, men tamrein nevnes ikke!

Oppdal kommune er i en særstilling i og med at fjellområdene i hele kommunen er kjøpt av staten og blitt til bygdeallmenning.

Nå er sterke krefter i gang for å utvide tamreinstammen i Trollheimen, det er stridens eple og vil nok skape konflikter med de som har beiteretten og bruker den i dag til ku, sau, hest og geit.

Verdenssituasjonen er høyst usikker, dårlige tider kan fort oppstå og det kan  bli nødvendig å ta i bruk det store antall setrer i Oppdal for å produsere nok mat til selvforsynlig.

Den «tåpelige» påstanden om at tamrein beiter bare på de høyeste fjelltoppene faller på sin egen urimelighet.

Reinsdyret er et høytstående dyr som tar de beste valgene for egen overlevelse når det gjelder mattilførsel og værforhold.

Dette viser seg spesielt om våren når de første grønne strå, særlig på innmark, blir redningen .

Så var det folkets nedarvede rett til å ferdes i «Guds frie natur».

Dette er ikke noe nytt, i tidligere tider da setrene var i bruk, og mosetaking, fiske og bærplukking var på sitt høyeste, da var det langt flere folk og husdyr i fjellområdene.

Snøskuteren er kommet for å bli og skaper nye konflikter.

På Halsetløkka har vi levd av turister i 55 år og det er en viktig næring i Oppdal.

Vi kjøpte tidlig snøskuter og brukte den til å legge skispor nordover gamle, Gamle Kongevei til Fjellskolen og isfiske på Stavsjøen. Dette ble populært med signalturbok ved Storsteinen!

Mer enn halve Oppdals befolkning ønsker at de kan kjøre snøskuter i regulerte løyper og vi håper på en løype til Stavsjøen, slik som til  Orkelsjøen for at eldre og uføre kan komme dit.

Dette er som kjent godtatt i flere kommuner nå!

Bilveiene til  våre fjellområder må bevares…

Oppdal har i fem år på rad hatt verdensmesteren i snøskuterkjøring, en fenomenal idrettsprestasjon, men han får ikke kjøre i Oppdal!

Vill og tam rein kan ikke overta styringen, det kan vel ingen mene?

Husker da villreinstammen i Trollheimen kollapset på grunn av matmangel.

Dyra kom ned Stølhøa og var så sultne at de sleikte bjørkestammene for lav!

En del ble avlivet, mange døde her på Halseth og ei natt bestemte en flokk seg for å krysse riksveg og jernbane og forsvant i østfjella.

Dette var dokumentert ved sporsnø! Det samme kan jeg bekrefte skjedde mens skytefeltet var åpent på Hjerkinn. Vi satt ved kaffebålet ca. 400 m. inne på feltet øst for veien! En villreinflokk passerte oss,  krysset  jernbane og vei og forsvant  inn på Knutshøområdet, midt på dagen. Disse to hendelsene viser at reinflokker blander seg.

Ved utvidelser av antall tamrein i Trollheimen vil dette problemet eskalere.

I Nord-Norge blander flere flokker seg og derfor må de ha god merking. Dette har som kjent skapt mange konflikter også i Røros-området.

Hva kan myndighetene gjøre dersom tamrein blander seg med den « hellige « villreinen på Dovre?

Vi var på biltur i Sverige og overnattet på Pernilla Wibergs hotell i Idre…om morgenen våknet vi til at hele området nedenfor hotellet var dekt av reinsdyr helt inn til inngangsdøra!

Hotellet ligger i skoggrensa og tidspunktet var i  kalvingstida for reinsdyr.

Oppdal- og Rennebu-områdene er meget populære for friluftsaktiviteter i våre store fjellområder, derfor skaper tilstrømming av hyttefolk og turister en levevei for mange.

Det ser faktisk ut som også ville dyr har  en tiltrekningskraft hit. Villreinen kalver her og hjorten blir mer og mer tallrik, moskusen trives godt på Dovre og er en attraksjon !

Mange mener sikkert at dette bør ikke jeg legge med opp i og det er riktig. I min alder betyr dette lite, men jeg er glad i den « vidunderlige «, bygda vår, har hatt et godt liv her og håper det kan fortsette for våre etterkommere.  I verste fall må kommunen vurdere å gå til rettsak mot staten for å ivareta Oppdals innbyggere, hytteeiere og turister sine rettigheter !

Med vennlig hilsen

Ole Halseth