11. januar publiserte NRK en avisartikkel som fortalte om at flere russepresidenter vil at russetiden skal begynne etter eksamen, og at Unge Høyre stiller seg bak forslaget om å flytte russetiden.

Den nåværende russefeiringen begynte allerede på 1904-tallet, og har siden da blitt gjentatt hvert år. Russetiden er en feiring som har blitt en tradisjon og har kommet for å bli. I 1979 vedtok daværende Arbeiderparti-regjering, å legge eksamen til etter 17. mai. Bakteppet for dette var at de ville legge et hinder for russefeiringen.

I dag så er det lagt opp til at det er russetid, eksamen deretter heldagsprøver. Som de fleste vil forstå så kommer dette i helt feil rekkefølge. Dette fordi russetiden burde komme etter at eksamen er ferdig, dette vil føre til at de som er russ ikke må sitte syke på eksamen dagen og de vil prestere bedre. Dette fordi for avgangselevene på vgs noen steder begynner å feire russetiden allerede fra april og helt fram til 17. mai. Under russetiden så blir mange syke og dette vil da igjen gå utover eksamenene deres fordi eksamen kommer rett etter de er ferdige å feire russetiden.

Oda Westermann (19) leder i Tromsø Unge Høyre sa, «Eksamen skal måle fagkunnskap, ikke promille». Hun mener at poenget med russetiden er å feire at man er ferdig med videregående. Her har hun helt rett, russetiden er en seremoni som skal feire at man er ferdig med videregående. Det skal ikke ødelegge for avgangselevene sine resultater.

De siste årene har stadig flere valgt å starte feiringen senere enn vanlig. Russefeiringen i 2022 startet flere steder den 1. juni og varte til 18, juni. og i 2021 så varte russefeiringen fra da de fikk vitnemålsutdelingen flere steder fram til 18. juni. Dette viser igjen at stadig flere unge bestemmer seg nå for å legge russetiden til etter de er ferdig med eksamen.

Det har vist seg at det ikke er noe problem å begynne feiringen etter eksamen. Det skal også komme fram at Unge Høyre aldri vil at russefeiringen skal legges ned, bare at den skal flyttes til etter eksamen.

Jeg husker selv da jeg i 2019 skulle ha eksamen og hadde nettopp blitt ferdig med russefeiringen, det var kjipt. Nettopp fordi, etter en lang og utrolig bra russefeiring så kom eksamen. Jeg husker fremdeles at det var utrolig mange elever som var syke under eksamen. Sykdommer som influensa gjorde det vanskeligere å gjøre sitt beste på eksamen. Men jeg husker også hvor takknemlig jeg var, fordi jeg fikk ha eksamen. Eksamen forberedte meg til videre utdanning. Etter at jeg var ferdig med videregående så begynte jeg på Handelshøyskolen BI, der vi har opp til fem eksamener hvert semester.

Selv mener jeg at å flytte feiringen til juni vil føre til at avgangselevene slipper å stresse og føle press under feiringen. Nå som coronasmitten har blitt lavere vil det også foregå en normal feiring. Det skal sies at det er ikke opp til politikerne å vedta når russetiden skal være, men politikerne vil som lærerne, at elevene skal gjøre det best mulig under eksamen. Samtidig som de deler ønsket om at elevene skal kunne slippe jubelen løs når de er ferdig med eksamen.

Daniel Fernando Bekkelien

Unge Høyre Oppdal