Harald Jære har utfordret oss i Oppdal Venstre, SV og MDG til å svare ut noen spørsmål om den sørsamiske næringa og kulturen i Trollheimen. Dette har svært lite med valgkamp å gjøre. Det handler om å ta vare på et sårbart beitelandbruk og ei pressa tamreindrift inn i framtida sammen, og vi skal svare etter beste evne.

1. Bør Trollheimen få status som samisk reindriftsområde?

I dag er tamreindrifta basert  på Trollheimslova. Den har som formål å sikre gode rammevilkår for den sørsamiske tamreindrifta i Trollheimen. Oppsagte leieavtaler, beitearealer som er dårlig tilpasset forflytning og drift, samt tidsbegrensninger skjer ikke fordi Trollheimslova er for dårlig. Det er de ulike vedtak hjemlet i Trollheimslova som ikke sikrer gode nok rammevilkår for tamreindrifta, som er problemet. Derfor er det å definere Trollheimen som et reinbeitedistrikt foreslått av flere fagmiljøer som en god løsning på problemet, men det er en lang vei dit, og den gåes ikke opp av oss lokalpolitikere.

2. Bør talet i vårflokk aukast fra 1600 til 2500 dyr?

Antall rein i Trollheimen har ikke vi politikere noen som helst kompetanse til å mene noe om. Derfor har vi heller ikke sagt noe om antall rein i framtida. Beiterapportene utarbeidet for Trollheimen tilsier at en forsiktig økning av antallet dyr i vinterflokk tåles, men det må skje gradvis og under tett statlig oppfølging av beitebelastning og konfliktsituasjoner på innmark og innmarksbeite. Dette er en reinfaglig vurdering, som skal tillegges de som har kompetanse til å gjøre det.

3. Bør Kråkvasstindryggen eksproprieres til reinbeite?

Kråkvasstindryggen var opprinnelig med i ekspropriasjonsforslaget til landbruksdirektoratet. Det er nødvendig for å sikre tilgang på vinterbeite de årene området er egnet til det. Primært er dette aktuelt på tidligvinteren for å avlaste Iglfjellet og Grefstadfjellet. I år hadde det faktisk fungert helt frem til begynnelsen av februar. Etter det hadde dyrene måttet flyttes østover. Hvordan dette eventuelt skal sikres i framtida er ikke noe vi lokalpolitikere skal bestemme.

4. Bør reinbeite ned til kote 800 flyttast til grenser som følger reinens naturlige bevegelser?

Ja, så lenge dette ikke kommer i konflikt med dyrka mark og innmarksbeite. Vertikal forflytning av reinen er viktig i mange situasjoner, spesielt med de klimautfordringene næringa har med nedising av beiter. Dette er nok det mest utfordrende i dette bildet. Her må det tett oppfølging, dialog og god gjerdepraksis til, hvis dette skal fungere i samvirke med resten av landbruket - og det er en forutsetning.

5. Bør samene gå til ny rettssak på grunnlag av lovendringer og nye historiske opplysningar og funn?

Vi tror, som Norconsultrapporten sier, at en ny rettsprosess med den belastningen det medfører ikke er veien å gå. Det har de sørsamiske familiene verken overskudd, eller ressurser til å gjennomføre. Det vil bli en ny opprivende rettssak som ingen parter er tjent med. Derfor er det vårt håp at vi tar inn over oss ny kunnskap og utfordringsbildet til reindrifta - og gjør noe med det - uten å måtte gå om domstolene.

Det vi i Venstre, SV og MDG derimot håper på, er at vi alle nå innser at dagens situasjon med oppsagte beiteavtaler, knapphet på vinterbeite, og stadige arealkonflikter mellom hytteutbygging og reindrifta er uholdbar.

Hvis vi ønsker å ha med oss den sørsamiske næringa og kulturen videre, må noe gjøres. Det sier alle faglige anbefalinger vi er tildelt fra 2006 og fram til nå. De velger vi i Venstre, SV og MDG å lytte til - på samme måte som vi lytter til ei pressa landbruksnæring .  «Det nytter ikke å stikke hodet i sanda og tro at dette går over av seg selv».

Vi  har fortsatt troa på at vi kan greie å kombinere ei solid beitenæring med ei reindrift med gode rammevilkår i Trollheimen inn i framtida. Fortsatt sier vi som Ole Brumm. Ja takk begge deler. Det sier vi fordi Oppdal trenger begge deler, og har plass til begge deler.

Med dette svaret ønsker vi landbruket vårt lykke til med våronn, lamming og mjølking - For tamreindrifta håper vi uvær og jerv holder seg unna kalvingslandet.

Hilsen oss i Venstre, MDG og SV

Arne Rønning (MDG)

Ingvild Vikan (SV)

Elisabeth Hals (V)

Ingrid Husdal Dørum (V)

Haakon Nordseth (V)