Du har plikt til å stoppe bilen, gå ut å ha på refleksvest ved ulykke etter vei. Hva med plikten vår rundt et gråtende barn - som står alene? Du trenger hverken refleksvest eller pedagogisk utdanning, men en liten dose sunn fornuft og delen av empati som vi alle bør og skal ha en del av i oss, spesielt rundt barn.

Vi parkerte på parkeringsplassen i dag tidlig, glade fornøyde barn sang i bilen og det skulle deles fotballkort før skolestart. «Mamma, sjå» - Et barn sto og gråt, ganske så tydelig - inn mot en lyktestolpe. Det var så tydelig at barna våre så det fra baksetet av bilen. Klokka var ti på halv «ringe inn til skolen» tid. «Han æ lei se stakkars» kommer det fra baksetet. Poengterer sterkt at 6-åringen la merke til dette ganske kjapt, fra lang avstand.

Det tok litt tid før vi kom oss bort og ut fra bilen, jeg kunne telle minst 15 stk, som tydelig så barnet og vandret videre i sin egen airpod- verden. «Hen gjekk bære forbi» sier 5 åringen som ikke var fullt så opptatt av fotballkortdeling utenfor bilen. En voksen går forbi barnet og ser på barnet, barnet ser på hen og den voksne går videre - som alle andre.

«Hei, sjer du ikke at han æ lei se?» Poengterer jeg da hen kom bort til bilen vår. Hen tar ut airpodsen og svarer « hæææææ?» Jeg ser på henne og 5-åringen sier «Hen skrik assa» Hen blir litt brydd, putter airpodsen i øret og vandrer videre. Vi går bort til barnet, prater litt og jobber med å få frem et smil. «Idag bli dæ sol, mamma» sier 6-åringen vår. Det er litt sånn barn prater, de prater til de de er trygge på - så andre skal høre det. Innerst inne, var dette en setning ment på barnet som var lei seg. Et bevis på at barn kan!

En annen mor kommer til og jeg forklarer situasjonen, hun følger barnet videre ned til skolen.

Poenget er, man kan kanskje ikke ordne opp i barnets problemer der og da, det er kanskje ingen quick fix . Men selv et barn kjenner på følelsen av å bli sett og på det å ikke bli sett, spesielt av voksne.

Skjerpings. Ut med airpodsen, vekk med telefonen - se hverandre. Spesielt barn. En klapp på skuldra, et smil eller en varm hånd å holde i. Hva hadde du forventet om det var ditt barn ? Hadde det vært mitt, hadde det vært en forventning og en selvfølge at man hadde stoppet opp. Gjerne kall det en refleksvest-plikt! Alltid stopp opp når barn er alene og ikke har det bra.

Jeg trodde det var en selvfølge for oss alle, men for mange av oss - tydeligvis ikke. Jeg håper barnet får verdens fineste skoledag idag. Heldige hen som møter alle de fantastiske lærerne på Aune barneskole! Marita Isbrekken