I 2003 vedtok Stortinget at Driva skulle være et av 50 utvalgte nasjonale laksevassdrag som skal beskyttes særskilt mot inngrep og aktiviteter for å ta vare på laksebestanden i elva og i Sunndalsfjorden. (St.prp.nr. 79 (2001-2002). Denne ordningen har senere blitt utvidet til i dag å omfatte 52 nasjonale laksevassdrag med 29 tilhørende laksefjorder.

Driva Elveierlag har forvaltningsansvaret for hele den anadrome strekningen i Driva, fra Magalaupet i Oppdal til utløpet på Sunndalsøra, med tilhørende sidevassdrag.

Driva er i dag under behandling etter 42 år med smitte av parasitten Gyrodactylus salaris og stor-samfunnet har investert mange titalls millioner i bekjempelse av lakseparasitten.

Elveierlaget er medlem i organisasjonen Norske Lakseelver som mener at det vil være uansvarlig å tillate akvakulturvirksomhet i det samme vassdraget parallelt med kampen mot G. salaris.

NL og Driva Elveierlag har uttrykt sin bekymring i et brev til nærings- og fiskeridepartementet, klima- og miljødepartementet og ordførerne i Oppdal og Sunndal kommune.

Vitenskapelig råd for lakseforvaltning (VRL) karakteriserer i sin siste tilstandsvurdering (temarapport 9, 2022) tilstanden for sjøørret (Salmo trutta) i Driva som «svært dårlig», som er dårligste score. Med dette som bakteppe mener vi det vil være en svært stor risiko, bl.a. for innkryssing av gener fra oppdrettsørret i Drivas sjøørretstamme hvis det etableres et oppdrettsanlegg for den samme arten i umiddelbar nærhet til vassdraget.

Forskrift om beskyttelse av laksebestander (FOR-2009-06-22-961) slår tydelig fast et forbud om etablering av nye akvakulturanlegg m.m. (§ 3 første ledd) i nasjonale laksevassdrag. Denne forskriften er et sentralt bidrag til Norges artsforvaltning og arbeidet med å ivareta rødlistede arter, som villaksen. På grunnlag av dette er Driva Elveierlag bekymret for påvirkningen et oppdrettsanlegg kan få på Drivas lakse- og sjøørretstamme. Vi håper klagesaken hos departementet blir grundig gjennomgått, og alle innspill og faglige rapporter grundig gjennomgått.

Elveierlaget håper også at våre bekymringer er grunnløse, men vår jobb er å ta vare på og forvalte Drivas lakse- og sjøørretstamme til glede for fiskere, grunneiere og innbyggere i Sunndal og Oppdal også i fremtiden. Kanskje spesielt nå i en tid hvor elva er under behandling mot tidligere nevnte parasitt, og forhåpentligvis kan nå sine gamle høyder og fiskerekorder.

Elveierlaget og Norske lakseelver håper på en grundig behandling av klagesaken som ligger hos de rette departementene, og regner med at det blir en grundig gjennomgang av fagkunnskapen som ligger til grunn i fagrapportene, og søknaden om akvakultur.

Driva elveeierlag