Gratulerer samene på nasjonaldagen:

– Dere har beriket livet mitt

Jeg føler meg stolt når jeg sier jeg kjenner dere, skriver Haakon Nordseth til samene på nasjonaldagen deres.

6. februar er samenes nasjonaldag. 

Meninger

Dere har beriket livet mitt, jeg føler meg stolt når jeg sier jeg kjenner dere.

Dere minner meg forsiktig på at naturen og dens mangfold er viktigere enn både store Teslaer, hyttepalass og utenlandsreiser.

Dere hylte ikke opp og ropte katastrofe når uværsnatta og nordvesten slapp snøskredet over hele flokken deres under nattroa oppe i Omnsråa. Dere krummet bare ryggen og sa «Det er slik å leve tett på og med naturen».

Dere har lært meg med deres leve- og væremåte at alt må ikke skje med en gang, men når det først skal skje, så er det der og da! Naturen lar seg ikke tukte av hverken pulsklokker eller apper, den forteller når ting skal skje, og da må du være til stede.

Dere har sagt til meg at vi må ha hytteutbygging og næringsutvikling, men løfter en advarende pekefinger og setter skarpblikket på meg med et tydelig og ufravikelig budskap: «Uansett hva vi finner på av krumspring må naturen vare evig».

Dere beriker meg med en flott og stolt kultur hvor farger, mystikk, flott håndverk og religion på en varsom måte er vevd sammen med respekten for naturen og menneskene i og nær den.

Dere har med Maj Liss i spissen gitt skolen og oppveksten til unga mine et flott, fargerikt og ærlig innblikk i våre nære, men allikevel litt «fjerne» sambygdinger på Nerskogen.

Dere er en viktig og utrolig fin del av beitenæringa vår. Dere tryller fram noen de mest smakfulle delikatessene bygda vår kan by på. Det gjør dere mellom gråstein, Mogop, Vier og Lav langt inn i Trollheimen.

Gratulerer med dagen, jeg er ordentlig stolt over å være sambygdingene deres!

Med vennlig hilsen

Haakon Nordseth