Enten du er en erfaren sushispiser eller forbeholder deg retten til å være skeptisk til rå fisk på gaffelen, er dette et alternativ du bør prøve. Norsk laks trenger nemlig ikke å overbehandles for å være god. Den kan serveres helt rå, som her, eller den kan få en liten stekeskorpe ytterst mens det rå fiskekjøttet bevares innenfor, akkurat sånn en god tunfisk helst tilberedes til nettopp sushi. Den lille stekeskorpen gjør at laksen blir litt mer akseptabel for rå-fisk-skeptikerne, i tillegg til at det endrer smaken en anelse.

Selvfølgelig er det mulig å kaste seg ut i sushi-kokkelering, med alt det medfører at fikling og utstyr, regler, pynting og snobberi, men som det så klokt heter: Noen ganger er det enkleste også det beste.

Ved å legge alt i hauger på et fat kan hver og en forsyne seg med det de ønsker, og så bygge sin egen lille munnfull av ris, frukt, grønnsaker og rå fisk.

Men la deg ikke forlede til å tro at dette er sushi, for her brytes stort sett hver eneste regel som finnes. Likevel er grunnsteinene de samme. Det er rå fisk, ris, syre (selv om vi bruker sitron i stedet for riseddik), noe som smaker nøytralt og noe som smaker sterkt. Balansen blir utfordringene, men der sterk chili og vårløk møter søt mango, og rå fisk og fet avokado møter sitron, blir det garantert bra smak. Salt og pepper på mangoen minner oss på at dette er middag, ikke fruktsalat, og risen og urtene er de nøytrale smakene som gjør det mulig å spise seg mett.

Urter som salat er noe flere burde prøve. Kjøp noen store bunter av de myke urtene, som bladpersille eller koriander. De kan du bruke i mengder, og det blir så mye mer spennende enn vanlige, smakløse salatblader. Bruker du koriander beveger du hele retten litt mer mot øst, rent smaksmessig, mens et par store bunter bladpersille fungerer som salatblader med litt ekstra smak. Hvis du synes det blir for mye urtesmak, kan en halvblanding av urter og små spinatblader være løsningen. Smaken blir uansett rå.

LAKS MED MANGO- OG AVOKADO-SALAT

(4 porsjoner)

800 g laksefilet

1 mango

1 avokado

2 vårløk

1 rød chili

et par store håndfuller ferske urter, enten bladpersille eller koriander

Dressing:

saften av 1 sitron

1 ts honning

2-3 ss olivenolje

salt og pepper

soyasaus, sitronbåter og kokt ris til servering

Fjern skall og steiner og skjær både mango og avokado i små terninger. Visp sammen sitronsaft, honning og olje, og smak til med salt og pepper. Dressingen tåler ganske mye salt og pepper, siden mangoen er dominerende søt i salaten. Bland dressingen med avokado- og mangosalaten og la den trekke mens resten lages.

Gjør et valg om du vil ha helt rå fisk eller om du vil lettstekte den. For helt rå må den finrenses for skinn og bein. Fjern også det grå fiskefettet som eventuelt ligger på skinnsiden. Skråskjær fisken i tynne skiver. For lettstekt gnir du fisken inn med litt olivenolje og krydrer med salt og pepper før den får et lite minutt på hver side i rykende varm stekepanne. Fisken skal bare være stekt ytterst, så den er helt rå, men med romtemperatur, i kjernen. Skjær i litt tykkere skiver enn til den rå varianten for å unngå at den faller helt fra hverandre.

Anrett et stort fat med masse urter, ris og salat. Legg på lakseskivene og dryss rikelig med pepper, samt chili og vårløk i tynne ringer over det hele. Server med soyasaus og ekstra sitron.