Med den internasjonale ostedagen rett rundt hjørnet er det kanskje verdt å hylle en ost? Det vanlige brettet med ost og kjeks er greit nok, for all del, og en dampende varm ostefondue er heller ikke noe å si nei takk til. Men det kan faktisk gjøres både enklere og bedre. Finn et helt hjul av en hvitmuggost – altså en brie eller camembert – sett den i ovnen i 10 minutter og server med nøtter, tørket frukt, honning, frukt og brød eller kjeks. Det er kraftige saker som legger seg både på hoftene og innsiden av blodårene, ingen tvil om det, men en gang i blant går det vel greit?

For her snakker vi om å spise den feteste osten i butikken, halvsmeltet og varm og dampende. En variant av denne enkle metoden er å pakke hele osten inn i butterdeig før den stekes. Begge deler er gode som gull, men det er altså noe ekstra med den nesten flytende osten som er klar på bare noen få minutter. Ikke er det noe som kan gå galt, heller. Ovnsbakt brie er en tett på idiotsikker rett, siden den verken skal krydres eller tilberedes på annet vis. Du kan selvfølgelig glemme den i ovnen, så den enten kollapser helt eller blir brent, men duften på kjøkkenet vil kjapt varsle deg om at noe galt er på gang. For det dufter. Eller skal vi være ærlige og si at det nesten stinker? Ost er en vidunderlig matvare som gir masse smak og duft når den er kald, rett fra kjøleskapet, og det er egenskaper som blir mangedoblet når de møter ovnsvarmen. En duftende – eller illeluktende, alt etter som – ost er resultat av bakteriekulturer og avfallsstoffer etter nedbryting av protein og fett. Kanskje litt guffent å tenke på, men tenk videre, på hvor kjedelig mat ville vært uten bakterier som skaper smak.

Egentlig er brie og camembert milde og gode startoster. De skaper noen dufter, men ikke så ille som hvis du går på med en kraftig blåmuggost (de inneholder faktisk både eddiksyre og smørsyre!). Dessuten er ost den ultimate umamismaken, smaken av mat som ikke kan beskrives som søt, salt, syrlig eller bitter. Derfor bør osten få følge av alle de smakene for å få den rette balansen. Så umamismakende ost, søt honning, brød eller kjeks med salt og et par gode rasp med lime- eller sitronskall på toppen for det syrlige og bitre. Nøttene sørger for litt tyggemotstand og frukten – ja, den trenger du både for sødmens, konsistensens og helsas skyld.

OVNSBAKT BRIE

(4 porsjoner)

1 helt hjul med brie (250 g er rikelig til fire personer)

100 g blandede nøtter f.eks. cashew- og valnøtter

50 g tørkede aprikoser

½ dl honning

finrevet skall av 1 lime

frukt i biter og brød eller kjeks

Skjær forsiktig toppen av osten, kun det hvite laget, og sett hele ostehjulet på et bakepapirkledd stekebrett. Pensle gjerne papiret med litt olje for at ikke osten skal feste seg. Forvarm stekeovnen til 200 grader og la osten stå inne i 8-10 minutter. Følg med. Det er viktig at osten blir varm og myk, men ikke så varm at den smelter helt og flyter utover.

Varm i mellomtiden honningen i en liten kjele og tilsett nøtter og aprikoser. La det blir varmt, uten at honningen blir brent.

Løft den varme osten, som forhåpentligvis holder på formen, over på et fat og hell over nøtte- og aprikosblandingen. Finriv litt av det ytterste grønne skallet på en lime over for litt friskhet. Serveres rykende varmt med brød eller kjeks og frukt i biter.