Denne uken ble årets innovasjonscamp arrangert på Oppdal videregående skole. 127 VG1-elever fordelt på fem programområder ble delt inn i 16 grupper for å konkurrere om hvem som klarte å skape den beste ideen til problemstillingen «Oppdal og Rennebu 2047 - hvordan vil bygdene se ut om 30 år?».

Etter to dager med hard jobbing i Oppdal kulturhus, måtte gruppene presentere løsningene sine i storsalen foran en jury bestående av Tyri Solvoll, Martine Hårstad, Jan Bredeveien, Norvald Veland og Marit Bjerkås.

Så jevnt var det under årets konkurranse at dommerne ga samme poengsum til to av bidragene og kåret like så godt to vinnere. Dette ble gruppe 3 med "Energibelegg" og gruppe 14 med "El-hy stasjon".

Vinnerbidragene fikk en pengesjekk fra Oppdalsbanken og skal i tillegg presentere ideen sin på Næringskonferansen 6. november.

Gjenbruk av energi

Gjengen som kom opp med ideen med energibelegg var Nora Sato, Marit Johanne Dørum, Miriam Therese Vognild og Henrik Ask Sanden. Det var også flere elever i gruppa, men de var ikke til stede under kåringen.

- Det er ganske kult å vinne årets innovasjonscamp. Vi kjempet mot mange andre gode lag. Det har vært en hard prosess, sier Marit Johanne Dørum til Opdalingen.

Deres oppfinnelse går ut på å bruke et belegg som gjenbruker energi. Det kan blant annet brukes til å varme opp hus eller skape strøm. Den andre ideen er å plassere magneter under bilene og legge spoler under veien. På den måten trenger ikke bilene drivstoff for å ta seg fram.

- Det startet med at vi ville finne opp et gulv som tar opp energi fra mennesker, så utviklet ideen seg videre, sier Nora Sato, som har tro på at ideen er gjennomførbar i fremtiden.

Miljøvennlig ladestasjon

Den andre gruppa som vant innovasjonscampen var Amalie Eggan, Ina Heier, Hana Abraha, Sein-Lagerheim, Brage Osen, Jørgen Taklo og Fredrik Berg Forren.

- Det var artig å vinne, for det var ikke så lett å komme opp med en idé, sier Brage Osen til Opdalingen.

Oppfinnelsen til gruppa tar i utgangspunkt i dagens ladestasjoner for elbil. Forskjellen er at ungdommen vil legge et spisested med sunn mat og lekeplass i tilknytning til stasjonen.

- Det er nesten som en vanlig bensinstasjon, bare at man her kan lade hydrogen- og elbiler. Mens bilen står på lading, kan barna leke seg og de voksne spise mat på "Mc Salat", forteller Osen.

- Hvordan har disse to dagene vært?

- Det har vært artige dager. Det er kjekt å gjøre noe annet enn vanlig skole, sier OVS-eleven.

Se bildeserie øverst i artikkelen!