Fredag åpner oppdalsordfører Kirsti Welander den 12. utgaven av Fjell- og Fårikålfestivalen. Etter suksesshelga i fjor, er det knyttet store forventninger til årets festival.

– Det er selvfølgelig en viss spenning i kroppen, men mest av alt gleder jeg meg. Det er bestandig trivelig å få mye besøk, forteller festivalsjef Stein Mellemseter til Opdalingen.

Med høstferie og mange tilreisende håper Mellemseter at de kan doble folketallet i Oppdal.

– Vi streber alltid etter å overgå fjoråret. Responsen på sosiale medier har hittil vært bra. Med alle fastboende kommer nok 10.000 – 15.000 innom festivalen, sier han.

Nye attraksjoner

Årets festival byr på flere nyheter. Blant annet forvandles kafeen Toppen på Skjørstadhovden til gourmetrestaurant. I tillegg blir det motortorg og en bilutstilling større enn noen gang.

– Det er viktig med nye attraksjoner. Jeg setter stor pris på at bedrifter og folk i Oppdal er kreative og kommer med positive innspill. De krydrer festivalen med noe helt spesielt, forteller festivalsjefen.

– Hva gleder du deg mest til å oppleve under festivalen?

– Jeg er fryktelig glad for at vi har ei god hyttemesse. Det er artig å kunne bidra med å profilere Oppdal og Rennebu som hyttedestinasjoner. I tillegg gleder jeg meg til Barnas dag. På Barnas bondegård stiller Oppdal Sau og Geit med flere forskjellige dyr. Vi får også besøk av selveste Brannmann Sam, forteller Mellemseter.

1000 porsjoner fårikål

– Dras storgryta med fårikål frem i år?

– Nei, det er ingen som har slått rekorden vår ennå. Vi tar den fram så snart noen har overgått oss, smiler Mellemseter.

Men store mengder fårikål blir det garantert. I år økes mengden kjøtt og potet for å få solgt enda flere porsjoner enn tidligere.

– Ettersom vi tilbyr påfyll er det vanskelig å si eksakt hvor mange tallerkener vi selger, men det kommer nok til å gå med i overkant av 1000 porsjoner, forteller han.

– Vi fortjener fint vær

Som for alle andre festivaler spiller været en viktig rolle for Fjell- og Fårikålfestivalen også. Værutsiktene ser bra ut, med flere dager med sol og varme på dagtid.

– Etter mange år med dårlig vær fortjener vi fint vær. Vi får håpe værmeldingene slår til, forteller Mellemseter.

Under åpningen på fredag vil ordføreren dele ut den årlige prisen «Oppdalsambassadør». I fjor var det søstrene Slind og avtroppende ordfører Ola Røtvei som ble utnevnt.

– Vi har fått inn mange gode forslag. Det må være noen som har gitt Oppdal et positivt omdømme utad. Det finnes mange aktuelle kandidater også i år, sier festivalgeneralen med et lurt smil.