I skap og kjøleskap har det så lett for å samle seg rester som det er vanskelig å finne god bruk for. Noen småtomater her, en agurksnabb der, et kvart glass kapers og oliven og noen etterlatte bær etter kaken som ble bakt. Ved første øyekast minner det slett ikke om middag, men her har vi litt å lære av folk fra sørligere strøk. De lager gjerne salaten uten grønne blader, og fyller i stedet på med alt som er godt og mettende. En matsalat som enten kan spises som tilbehør til grillmat eller som får et par kokte egg og noen kjøtt-, fisk- eller skalldyrbiter og blir et helt måltid i seg selv.

Hjemme kaller vi det «salat for god samvittighet», for på grunn av den blir ikke en eneste matbit kastet. Det er bare å bruke absolutt alt som er blitt til overs. For å holde oss til maten-sørfra-inspirasjonen, velger jeg som regel å koke litt couscous for å få et mettende grunnlag i salaten. Det tar bare et par minutter, og grynene kan stå til avkjøling mens resten hakkes, raspes og planlegges. Kokt, kald pasta eller ris funker hvis det er det du har liggende.

En matsalat som dette skal være litt som godis-reklamen: Søt, salt og syrlig. I salaten denne gangen sto couscousen, bønnene og hasselnøttene for den nøytrale bakgrunnen, mens bær, mais og tørkede aprikoser sto for det søte. Oliven og kapers gir den saltsmaken som skal til for at ikke tomatene og agurkene skal bli kjedelige, og gulrøtter, reddik og persille gir sprøhet og tyggemotstand.

For konsistens er viktig her. Hvis alt får samme konsistens som for eksempel couscousen, blir det kjedelige greier som ingen gidder spise. Tenk mykt, sprøtt, saftig, hardt og seigt. Hver eneste munnfull skal gi alle smakene og følelsene.

Det sure kommer fra limedressingen, som du gjerne kan gjøre litt syrligere enn du pleier når du lager vinaigrette. Salaten tåler nemlig det, og får ekstra friskhet på den måten.

Dette er egentlig ikke en oppskrift, men en slags idéliste. Hele poenget er å tømme skapene for rester, så ta det du har og bruk smaksfantasien til å sette sammen noe som blir kjempegodt. Dette ble den salaten jeg endte opp med denne gangen:

SALAT FOR GOD SAMVITTIGHET

(4 porsjoner)

couscous (4 porsjoner)

2 gulrøtter, skrelt og høvlet i tynne strimler

1 håndfull reddiker i tynne skiver

1 håndfull cherrytomater, delt i to

½ agurk i små biter

1 håndfull oliven

5-6 tørkede aprikoser, i tynne skiver

2 ss kapers, skylt for saltlake og tørket

1 liten boks maiskorn

½ boks hvite bønner/smørbønner

1 stor bunt persille, grovhakket

1 liten håndfull hasselnøtter, grovhakket

noen bringebær og blåbær

4 kokte egg og noen skiver roastbiff

Lag couscousen, rufs den opp med en gaffel så den blir luftig og la den stå noen minutter og få romtemperatur. Skyll, skrell, rens, hakk og høvle alt du har funnet frem til salaten din og bland det sammen rett før servering. Vær litt varsom når du blander, så ikke couscousen klabber seg sammen og gjør hele salaten tung og uappetittlig. Av samme grunn serverer du limedressingen ved siden av, så hver og en tar på dressing etter å ha forsynt seg.

LIMEDRESSING

1 lime, saft og finrevet skall

olivenolje (mål opp ca. 3 ganger så mye som limesaften)

½ presset/finhakket fedd hvitløk

salt og pepper

Miks sammen og la stå til saltet er helt oppløst. Serveres ved siden av salaten.