Hver torsdag er det stor aktivitet på kjøkkenet på barnehagen på Voll i Rennebu. Skolegruppa, som altså består av de eldste ungene ved barnehagen, lærer å lage mat fra bunnen av, under streng overoppsyn av førskolelærer Krister Hoel.

Kristiansunderen er matentusiast på sin hals, og tilbringer gjerne tid på kjøkkenet hjemme på Grindal. Denne interessen tar han med seg til arbeidsplassen, men det er ikke først og fremst for å tilfredsstille egen lidenskap for det kulinariske.

–Jeg synes det er kjempeviktig å få inn gode holdninger og kunnskap om mat. Det er jo mye artigere å lage mat som ser ut som mat, og der vi ser hvor ingrediensene kommer fra, sier han.

Egen kjøkkenhage

Ingrediensene kommer nemlig i stor grad fra barnehagens egen kjøkkenhage. Onsdagen ble brukt til å plukke brokkoli fra grønnsakhagen, en hage som i tillegg inneholder både sukkererter, poteter og gulrot.

–Før sommeren sådde vi sukkererterfrø og satte poteter, forteller Agnes Sognli-Aasen (5).

Ungene bedyrer at maten de selv lager er kjempegod, og det er ivrige kokker som deltar med liv og lyst i forberedelsene til dagens måltid. Men alt må læres og Krister husker godt da de første gang var på butikken for å handle inn det som skulle til for å lage blomkålsuppe.

–De gikk rett bort til hyllene med suppeposer, men det går jo ikke, så jeg fikk styrt dem til grønnsakdisken i stedet, smiler han.

Å servere noe de selv har vært med å lage, gjør også noe med selvfølelsen til ungene.

–De er så stolte når de serverer de andre ungene mat på denne måten. De tør også mye heller å smake på maten når de vet hvor den kommer fra, men det aller viktigste er likevel holdningen til mat, sier Krister.

Smaksplikt

Ungene må hjelpe til med alt som har med matlagingen å gjøre. De må altså lære seg å bruke kniv, veie og måle, hva som må kjøpes i butikken, dekke bord, servering og rydding.

–De lærer mye om samarbeid. Dette er det beste pedagogiske rommet på hele barnehagen, hevder Krister Hoel.

Denne dagen er det brokkolisuppe med bakt torsk og grønnkålchips som står på menyen. Grønnsakene veldig kortreist, fisken fra litt lengre unna.

–Torsken er fanget i havet, filtrert og lagt rett på is. Den er så fersk som vi kan få den her i innlandet, sier Krister Hoel.

Det er smaksplikt i Voll barnehage, der alle må kjenne på maten og bruke sansene sine.

–Det er viktig å presisere at dette skal være lystbetont og trivelig. Blir de utålmodige og heller vil leke, får de lov til det. Men vi opplever helst at de kommer løpende når kjøkentjenesten skal begynne, sier Krister Hoel ved Voll barnehage.