Norske lam er gladmat. De har vært frittgående og er i all hovedsak naturlig økologiske. Trønderske lam har i tillegg gått seg spreke i fjellet og spist planter som setter smak på kjøttet, så dette er luksusmat. Det pleier også å være litt fest over et måltid med lam. Hver nordmann spiser i gjennomsnitt 3,5 kilo rent lammekjøtt i året, fordelt på 18 måltider, og ved fire av fem lammemåltider har vi samlet oss rundt enten en stor gryte fårikål eller påskens lammesteik.

Så hva med den siste femdelen? La oss bruke den til noen kjappe hverdagsmiddager.

En av mange fordeler med lammekjøtt er at det ikke krever noe ekstra for å bli mørt. En bog eller annet småkjøtt som ligger over fra høsten skal bare være så vidt opptint før du kan skjære det i tynne, tynne skiver og bruke det som snarstekt, mørt kjøtt i en enkel middag. Kanskje er du så heldig at du finner en pose ferdig lammeskav i frysedisken, og så kan du knipe inn enda litt mer på tiden på kjøkkenet. Lammekjøtt trenger ikke engang være helt gjennomstekt, så her er det få muligheter for å tabbe seg ut.

Etter inspirasjon fra en annen norsk, frittgående og økologisk luksusråvare – reinsdyr – ble torsdagsmiddagen denne gangen en lammeskav-panne. Her kommer du langt med to stekepanner, en skarp kniv og noen minutters skrelling og hakking. Rent faktisk klarer du deg fint med én stekepanne, for det hele kan fint lages samlet, men hvis du steker kjøtt og grønnsaker hver for seg, er det er litt enklere å kontrollere at begge deler får riktig tid over varmen.

Det tar ikke mer enn fem-seks minutter å steke ferdig hver panne, kanskje med et par minutter ekstra på kjøttpannen hvis ikke løkbitene er små nok. Store, halvrå løkbiter er ikke så veldig godt her. Og siden vi snakker hverdagsmat – med de vanlige kravene til litt mer grønnsaker og litt mindre saus – kommer lettrømmen som en reddende engel. Du trenger kun et par gode spiseskjeer for å sause hele pannen med kjøtt, løk og sopp, for når lettrømmen varmes opp og blander seg med stekekraften, forvandles litt rømme på magisk vis til rikelig med saus til alle. Ovnsbakte potetbåter og saftige, stekte grønnsaker trenger heller ikke spesielt mye saus, så rømmesausen funker mest av alt som en smakstilsetning.

Det blir ikke stort enklere enn dette, så lammeelskere – elsk i dag!

LAMMESKAV-PANNE

(4 porsjoner)

600-800 g lam – enten ferdig skav eller bog du selv skjærer tynt

1 stor løk

500 g champignon

2 ss lettrømme

1 brokkolihode

4 gulrøtter

1 pk. miniasparges

1 pk. sukkererter

1 liten boks mais

8 mellomstore poteter

olje, smør, salt og pepper

Vask potetene godt, skjær dem i båter og vend dem i litt olje før de legges ut på stekebrett, får et dryss salt og pepper og stekes i ovn ved 200 grader i et kvarters tid. De skal være sprø og gjennommøre.

Finhakk løken og stek myk i litt olje sammen med champignonen, som er delt i båter. Tilsett lammekjøttet og stek hardt et par minutter før du blander i rømmen. Sett til side.

Finn frem en ny stekepanne, smelt litt smør (eller olje, men akkurat her synes jeg det er best med smør) og slipp oppi alle de oppdelte grønnsakene. Stek til de så vidt er møre. Rør rundt ofte og ha på salt og pepper. Gi kjøttet et kjapt oppkok igjen og server rykende varme poteter, grønnsaker og lam med tyttebærsyltetøy.