Mange ønsker å kjøpe en ekstra god vin til påskelammet eller det man ellers velger å spise i påsken. Maj-Lis Johansen hos Vinmonopolet i Oppdal forteller at et smaksrikt påskelam gjør seg best med en fyldig vin som er rund og varm i smaken. Hun anbefaler en fruktig vin, gjerne en som er litt alkoholsterk for å takle det litt feite lammekjøttet med sterke smak av hvitløk og urter. Rent generelt anbefaler hun spanske viner fra Rioja-området.

For dem som foretrekker vilt som elg og hjort i påsken så er de litt mer sofistikerte Rhône-vinene å anbefale. De gir en god ettersmak, ikke minst på grunn av jordsmonnet druene er dyrket på.

De som planlegger å spise rein bør vurdere viner med litt mer sødme, for eksempel en italiensk Primitivo-vin. Dette er vin laget på sent høstede druer, og generelt en folkelig og anvendelig vintype, forteller Johansen.

Hun kommer også med et lite tips til de som ønsker å drikke alkofritt til maten. Da kan det være en idé å teste ut en smaksrik most i stedet for en alkoholfri vin som kanskje ikke er blant de mest smakssterke i polets utvalg.

Etter en generell skolering av Maj-Lis gikk vi på oppdagelsesferd i hyllene på Vinmonopolet, og her er noen viner som det kan være lurt å teste ut:

Faustino Temeranillo: dyp rød vin fra Spania, passer til storfe, lam, sau og svin. Fyldig og frisk med mye garve. Kartongvin, kr 429,- (3 liter)

Ringi Eple og Aronia: Alkoholfri most på eple, urter og krydder. Passer til lyst kjøtt og fisk. Mest frisk, ikke så søt i smaken. Kr 69,70

Torracca Piantavigna Tre Confini: 100 prosent Nebbiolo-druer, fyldig, frisk og mye garve. Passer til lam, sau, småvilt og fugl. Kr 147,-

Izadi Reserva 2012: Spansk vin som passer til lam, sau, svin og storfe. Mye fylde, friskhet og garve, passer godt til påskelammet. Laget på Tempranillo-druer. Kr 197,88

God Påske Ross Piceno 2015: Italiensk rødvin som passer godt til rein, samt småvilt, sau og fugl. Mye fylde og friskhet, noe mindre garve. Kr 190,89

Louis Pascal Signature Côtes du Rhône: Dyp blårød vin, svært fyldig, frisk og med garve. Moden vin med smak av skogsbær, lakris og krydder. Fast ettersmak. Passer godt til storvilt. Kr 170,-