Med den internasjonale brøddagen litt senere denne uka og stadig mer oppmerksomhet på å ikke kaste mat, må flere av oss få i gang fantasien. For hvem av oss har ikke latt et brød ligge akkurat så lenge i brødboksen at det ikke er det minste fristende å spise mer? Tørt brød er noe av det kjedeligste som finnes, så innsatsen mot matsvinn må settes inn der. Og inn på banen kommer pull apart-brødet, eller trekk-fra-hverandre-brødet, som det kan hete på norsk.

Tenk på det som et enormt ostesmørbrød, bare enda bedre. Ved å skjære nesten helt gjennom brødet, fylle det med hvitløkssmør, ost, pølse og bacon, og til slutt steke hele herligheten i ovnen, får du et fettmettet, smaksrikt brød med sprø topper og varm og myk innside.

Dette er fellesskapsmaten foran alt. Det er bare å sette brødet på bordet og la alle forsyne seg selv – med fingrene, selvfølgelig. Brødet kan jåles ned hvis du serverer det sammen med en kopp te, eller du kan jazze opp helgestemningen litt med øl eller rødvin. Uansett hva du velger, kan du humre over at du serverer mat som egentlig skulle vært gitt til fuglene eller kastet.

Pull apart-brød med ost, pølse og bacon er bare som et utgangspunkt å regne. Så lenge du har laget mange kryss i brødet, kan du fylle det med stort sett alt og ende opp med et godt resultat. Eneste mulige tabbe er å prøve å lage en mager versjon. Beklager. Det går ikke. Vi snakker tross alt om gammelt, tørt brød her. Hvis du ikke tilsetter fett – og det i rikelige mengder – innebærer turen i stekeovnen bare at du får enda tørrere brød.

Pull apart-brødet er staselig nok til å stå på bordet i sin egen prakt, uten støtte, men det trives også godt sammen med suppe. Stort sett alle middagssupper, faktisk. Ertesuppe laget av frosne, grønne erter er såpass søtt at det blir fin kontrast med det salt-fete brødet. Suppe av asparges eller blomkål, som i seg selv er ganske milde smaker, blir til festmiddag sammen med et pull apart-brød som har fått både sterk chorizo og et dryss finhakket chili. Men det er faktisk aller best på egen hånd, som plukkmat.

PULL APART-BRØD

(4 porsjoner)

1 skikkelig tørt brød

200 g revet gulost

150 g chorizopølser i skiver

150 g bacon i biter

150 g romtemperert smør

2 finhakkede hvitløkbåter

1 stor håndfull finhakkede urter, persille er en klassiker til hvitløk, timian gir skikkelig middagsfølelse

aluminiumsfolie

Legg det tørre brødet på skjærefjøla og finn frem en skarp kniv. Du trenger litt kontroll og beherskelse for ikke å ende opp med brødsmuler. Skjær gjennom brødet på krys og tvers. Skjær helt ned til bunnen, men pass på så du ikke skjærer helt gjennom. Brødet skal henge sammen nederst.

Rør sammen smør, knust hvitløk og finhakkede urter. Fordel hvitløkssmøret nedi «sprekkene» i brødet. Prøv å få litt overalt. Trekk det oppskårne brødet litt fra hverandre så du får stukket revet ost, pølse og bacon nedi. La ingen del av brødet være udekket. Legg hele brødet på et stort ark aluminium og krøll det opp rundt brødet så ikke godsakene renner ut under steking. Sett i stekeovn som er forvarmet til 220 grader og stek til osten er smeltet, brødet har trukket til seg smeltet hvitløkssmør og både pølse og bacon er sprøtt, ca. 10-15 minutter. Serveres som det er, eller ved siden av en suppe.