Høres hjemmelagde fiskekaker ut som et ork? Masse maling, røring, avkjøling, hviling og nitid forming? La meg i så fall få presentere deg for kjøkkenmaskin-fiskekaker, der farsen lages lynraskt og tilbehøret blir ferdig mens fiskekakene stekes.

De er egentlig ikke så forskjellige fra andre fiskekaker, men siden det ikke finnes spor av verken hvetemel eller potetmel i dem, er det bare å ha alle ingrediensene i kjøkkenmaskinen og kjøre på full fres i noen sekunder. Hvis du først finhakker løken i fløten, og så legger nedi alt det andre, er farsen faktisk ferdig på 20 sekunder.

Nå skal du ikke tro at du ender opp med en fast og fin farse som kan formes til perfekte fiskekaker. Da trenger du mel. Men på bonussiden får du en farse som er akkurat fast nok i fisken til å kunne legges i stekepanna med skje. Ikke noe med å forme og fikle for å få det fint. Slipp nedi og vent.

Ventingen er viktig, sammen med mye fett i panna. Noen vil sikkert bruke olje, men jeg synes skikkelig smør er best. Siden farsen er såpass løs, og ikke minst fet på grunn av fløten, må de få ligge helt stille i flere minutter før du begynner å flytte på dem. Stikk forsiktig og prøvende en stekespade under en kake, og hvis den ikke er villig til å gli opp på stekespaden på første forsøk, må du gi dem litt lenger tid. Hvis du ønsker deg lyse fiskekaker må du derfor belage deg på middels varme og lang steketid. Jeg foretrekker full fres på panna og skikkelig stekeskorpe på den ene siden. Den andre siden av fiskekakene blir lys og fin, siden kaka da henger sammen og kun trenger kort steketid på side to.

Fiskekaker på denne måten er snacks og kos og fingermat. For å gjøre skikkelig fest av dem kan du vende 100 gram finhakkede reker eller bacon i farsen før steking, men det holder faktisk med fløte og urter for å få godsmaken.

Remouladen går også raskt å lage. Hakke litt og røre litt, så er du der. Dessuten smaker det mye bedre enn kjøperemoulade.

Disse fiskekakene kan fryses, spises kalde på brødskiva med syltede rødbeter til lunsj neste dag, serveres med kokte poteter, revet gulrot og saus som god, gammeldags middag eller bare som fingermat-snacks, som på bildet her.

GROVE FISKEKAKER

(4 porsjoner)

800 g fiskefilet (sei eller torsk) skinn- og beinfri

2 ½ dl kremfløte

½ løk

2 ss finhakkede dill

1 egg

1 ts salt

nykvernet pepper

smør til steking

Ha løk, egg og kremfløte i en kjøkkenmaskin med knivinnsats og kjør til løken er helt finhakket. Ha i resten av ingrediensene og kjør på full fart i 15-20 sekunder, til du har en grov og løs/fuktig farse. Smelt rikelig med smør i en stor stekepanne og sett skjefuller med fiskefarsen i stekepannen. La fiskekakene steke lenge, minst 5 minutter, på den ene siden før du prøver å snu dem. Bruk stekespade og prøv deg frem. Hvis fiskekakene ikke enkelt lar seg snu, må du la dem steke et par minutter til.

REMOULADE

Rør sammen 100 g majones, 2 ts dijonsennep, 2 ss finhakkede kapers, 4 ss finhakket sylteagurk og 2 ss finhakket sjalottløk, og smak til med salt og pepper.

De varme fiskekakene serveres enten med tradisjonelle kokte poteter, revne gulrøtter og saus, eller som denne lynkjappe fingermatvarianten, med lettdampede grønnsaksstaver, toast og hjemmelaget remoulade.