Der kalenderen bringer løfter om snarlig båtliv og reker på svaberget, bedriver været og snøen intens sabotasje av sommerdrømmen. For det frister bare ikke å spise kalde reker på kaldt brød med kald majones når det eneste du egentlig vil er å krype under et pledd og drikke te foran peisen, så vi gjør som spanjolene: lager gambas al ajillo.

Reker – som egentlig er en kjempesunn og ikke minst mager råvare – får kose seg i store mengder fett sammen med hvitløk og chili. Det er jo bare nødt til å bli godt. I Spania brukes det selvfølgelig olivenolje, men for den som foretrekker smør over olje er det bare å slå til med samme mengde meierismør. Margarin er ikke et alternativ, og bør muligens forbys i denne sammenhengen. Det smaker bare feil.

Med ferdigrensede reker er dette mat som kun tar en håndfull minutter å få på bordet. Det du derimot kan bruke litt tid på, er tilbehøret. Det fungerer ikke spesielt godt å spise kjøpeloff til dette. Den blir for pinglete i både konsistens og smak, så enten trenger du et godt kjøpesurdeigsbrød, eller du kan lage det eltefrie brødet det er oppskrift på nedenfor. Det krever tid og planlegging, men stort sett null innsats. Hvitløksrekene kan også helles over en haug med nykokt spagetti eller en stor porsjon dampede eller stekte grønnsaker, men prøv å begrense mengden smør/olje som blir med over så det ikke blir for voldsomt. Siden Spania – landet som inspirerer hele retten – også er en av de største sitroneksportørene, er det bare å presse litt syre over for å få den rette balansen og nyte en middag eller kveldskos som peker mot varmere tider.

HVITLØKSREKER MED CHILI

(4 porsjoner)

500 g reker eller scampi (renset vekt) helst rå

2 dl olivenolje eller 200 g meierismør

7 fedd hvitløk

2 røde chili

salt

1 potte kruspersille

1 brød

sitron

salat

Skjær hvitløken i tynne skiver. Varm en liten stekepanne og ha i olje/smør, hvitløk og chili. La alt stå på svak varme noen minutter, til hvitløken har fått gyllen farge og chilien har falt litt sammen. Tilsett rekene. Hvis du bruker rå reker, trenger de et minutt eller to på høy varme før du skrur ned varmen. Rekene er ferdige når de er hvite-rosa tvers igjennom. Med ferdigkokte reker holder det å ha i rekene, røre rundt en gang og så la ettervarmen fra fettet stå for resten av oppvarmingen. Dryss hakket persille og litt salt over og server med det samme med masse brød, sitronbåter og en salat ved siden av.

ELTEFRITT BRØD

(1 brød)

500 g hvetemel

1 ½ ts salt

¼ ts tørrgjær

4 dl kaldt vann

Bland alle ingrediensene i en stor bakebolle til en løs, våt deig, dekk med plast og la deigen stå på kjøkkenbenken i 12-18 timer. Legg et ark bakepapir på kjøkkenbenken, dryss med mel og hvelv ut deigen på papiret. Løft kantene av deigen inn mot midten og press lett sammen, inntil ti ganger. Dekk så til deigen igjen og la den heve 2 timer på kjøkkenbenken.

Når brødet har hevet i 1 ½ time settes ovnen på 250 grader med en jerngryte (24 cm i diameter) med lokk i. Når brødet er ferdighevet tas den varme gryten ut av ovnen. Løft deigen ved hjelp av bakepapiret og hvelv den ned i gryten. Legg på lokk, sett gryten i ovnen og stek i 30 minutter. Ta av lokket og steke videre i 15 minutter. Avkjøl på rist, gjerne innpakket i et rent kjøkkenhåndkle så dampet fra det varme brødet gjør skorpen småseig i stedet for hard og sprø.