Det finnes knapt grenser for hvor mange avslutninger og dugnader vi blir invitert til nå i noen travle våruker, og det er faktisk ikke ett fett hva du pakker i kurven hvis det sto «ta med kake» nederst på invitasjonen. Mattilsynet har sine regler for hjemmebakte kaker (for eksempel er pisket krem på det nærmeste bannlyst), og kaken skal både være god og kunne fraktes uten å kollapse.

Disse tre eksemplene burde redde deg i stort sett alle situasjoner. Tykke og fete havrecookies vinner knapt noen skjønnhetskonkurranser, brune og knudrete som de er, men kanel, sjokolade og rosiner får de aller fleste til å strekke seg etter én til. Sitronkaken er gul, lekker og overraskende frisk i smaken og krever nesten ikke kjøkkeninnsats, og kanelboller er en selvforklarende suksess: Alle vet at de er gode.

Melisglasur og ferdigkjøpt kakepynt er sikre kort hvis du vil løfte imaget litt. Det ekstra sukkeret på toppen gir dessuten energi hvis dugnaden trekker ut i tid.

HAVRECOOKIES MED ROSINER OG SJOKOLADE

(25 cookies)

200 g mykt smør

200 g brunt sukker

2 egg

1 ss vaniljeekstrakt

200 g hvetemel

1 ts natron

1 ½ ts kanel

250 g havregryn

150 g rosiner

50 g grovhakket sjokolade

Rør smør og sukker hvitt før ett og ett egg røres godt inn sammen med vaniljeekstraktet. Rør inn hvetemel, natron og kanel til en jevn deig, og vend til slutt inn havregryn, rosiner og sjokolade. Deigen har godt av å stå kaldt en times tid. Rull kuler – ca. 3 cm i diameter – og sett dem på stekebrett med papir. Klem dem gjerne litt flate og stek ved 180 grader i ca. 10 minutter. De er ferdige når de begynner å få farge rundt kanten, men fortsatt er lyse på midten. Avkjøl på rist og oppbevar i kakeboks. Holder seg ferske lenge og kan bakes i god tid før dugnad.

SITRONKAKE

(ca. 35 biter)

Kakebunn:

350 g mykt smør

400 g sukker

4 egg

3 dl helmelk

450 g hvetemel

3 ts bakepulver

3 ts vaniljesukker

2 sitroner

Finriv det gule skallet av sitronen og press ut saften. Rør smør og sukker hvitt før ett og ett egg røres godt inn. Rør inn væsken vekselvis med de tørre ingrediensene. Til slutt blander du inn det finrevne sitronskallet. Kle en langpanne (ca. 25 x 35 cm) med bakepapir og fordeler røren jevnt. Stek i ovn, forvarmet til 175 grader, i 35–40 minutter. Skjær den avkjølte kaken i biter og pynt med melisglasur og litt mer finrevet sitronskall.

KANELBOLLER

(20-24 stykker)

150 gram mykt smør

5 dl melk

50 gram fersk gjær

150 gram sukker

ca. 900 gram hvetemel

For en versjon med minst mulig oppvask, har du alle ingrediensene – bortsett fra det myke smøret – i bakebollen på en kjøkkenmaskin og lar den elte på lav fart i et kvarter. Hold tilbake 100–150 g av melet i første omgang, og juster heller mot slutten av eltetiden. Det er ingen grunn til å varme melken først, siden den lange eltingen gjør deigen varm nok til at gjæren aktiveres. Når du har fin og glatt deig, tilsetter du mykt smør i bakebollen og elter videre til smøret er godt blandet inn i deigen. Dekk med plast og hev i en halvtimes tid. Kjevle ut deigen til et rektangel (35 x 60 cm) og dryss med kanel og sukker. Rull sammen til en pølse fra langsiden og skjær 2 cm tykke skiver. Legg på stekebrett med bakepapir og etterhev i en halvtime. Stekes midt i ovnen ved 225 grader i 10–12 minutter.