Med OL på andre siden av jordkloden er det mange som har fått litt krøll på døgnrytmen sin, og hva skal du egentlig spise når du sitter i pysj foran TV-en midt på natten? Selvfølgelig er det aller best å spise mat som er tilpasset arrangørlandet, men autentisk sørkoreansk mat er tidkrevende å lage. Et vanlig måltid kan fort bestå av 20 forskjellige småretter som spises sammen med kokt ris. Tenk bare på klassikeren bibimbap, som ved første øyekast ser ut som en enkel, asiatisk pyttipanne, men som er en skikkelig avansert rett med søtt, salt, surt og sterk i perfekt balanse. Det er bare ikke aktuelt å drive med det i svarteste vinternatta.

Som det reisende folket vi nordmenn er, har vi vent oss til at ingredienser fra både det søte og det salte kjøkkenet kan kombineres. Bare tenk på søt chilisaus. Vi har også vent oss til at maten du finner i små boder i småskumle bakgater ofte er det beste du får å spise på turen. Og her utmerker sørkoreanerne seg, både når det gjelder mengde gatemat og merkelige smakskombinasjoner. Ta for eksempel gyeranppang. En matbit du finner på stort sett alle gatehjørner, som er kjapp å lage, lett å spise på farten og som består av – hold deg fast! – en vaniljeduftende porsjonskake med revet ost, et egg, persille, salt og pepper. Smått absurd, men hvis sørkoreanerne kan, så kan vi også. Du visper sammen kakerøren mens stekeovnen blir varm, fyller små former med røre og ost, knekker nedi et egg, inn i ovnen og gyeranppangene er ferdige når du har ryddet kjøkkenbenken. Kjapt, godt og – som sagt – en anelse pussig, men pussig på den kule måten. Det er nystekt og varmt, mykt og godt, og det vekker halvsøvnige smaksløker i en kald OL-natt sammen med en kopp te.

Stort sett alle oppskrifter jeg finner på gyeranppang inneholder vanilje og sukker, men etter en prat med en som hadde bodd og arbeidet i Sør-Korea, var det trøst å finne. De søte gyeranppangene er med klar margin de vanligste, men de kan også lages usøtet. Ikke trenger du en egen oppskrift heller. Fjern sukkeret og vaniljen og erstatt hvetemelet med en grovere meltype, så ender du opp med en håndmat som er betydelig mer tilpasset norsk smak. Vi har tross alt fleskepannekaker her i landet, så hvis du strimler noen skiver spekeskinke og drysser over til slutt blir smaksbildet mindre fremmed.

Uansett er det deilig med noe varmt og nybakt som gir energi til arbeidsdagen etter en lang TV-natt. Og minst én gang bør du prøve den søte varianten. Du er vel eventyrlysten nok til det?

GYERANPPANG

(6 stk.)

100 g smør

2 dl hvetemel

2 egg

½ dl sukker

1 dl lettmelk

¾ ts bakepulver

½ ts vaniljesukker

litt smør til smøring av formene

FYLL

2 dl revet ost

6 egg

salt og pepper

Forvarm ovnen til 200° C. Pisk luftig eggedosis av egg og sukker, tilsett mel, bakepulver, vaniljesukker, smeltet smør og melk og pisk sammen til en klumpfri røre. Smør 6 ildfaste former som rommer 2–3 dl med smeltet smør (store cupcakeformer eller suffleformer er helt perfekt). Fordel røren i formene. Et par solide spiseskjeer i hver form passer godt. Dryss på revet ost og knekk ett egg på toppen i hver form. Dryss med salt og mye pepper og stek i 10–15 minutter til egget er fast. Må serveres varme, gjerne med litt finstrimlet spekeskinke på toppen.