Både Jøte Toftaker og Solveig Hareide er kjent for de fleste via statskanalen; Jøte blant annet som journalist i NRK Trøndelag og Solveig fra Påskemorgen og Newton på NRK1. Begge bor i Trondheim og har funnet sitt hytteparadis i Storlidalen, nærmere bestemt på Nausthaugen, med en fantastisk utsikt ut over Ångardsvatnet.

Ja, så var det dette med utsikten da. Da Jøtes besteforeldre Bernard og Helga Toftaker bygget familiehytta i 1956 så var det ikke først og fremst utsikten de tenkte på.

- Det er Solveig som har vært "prosjektleder" for nyhytta, jeg hadde bare et krav og det var at vi skulle ha store vinduer ut mot den flotte utsikten ut over vannet, forteller Jøte. Han legger ikke skjul på at han ikke er av det mest praktiske, handyman-slaget.

Tomt og arkitekt var klar

Paret hadde tomta og utsikten, og med Solveigs far som arkitekt hadde de det mest elementære for å komme i gang.

- Selv om det gjerne tok et par dager før vi fikk opp varmen i den gamle hytta, og det var mye prakk med å pakke med seg alt som man trengte, at det ikke var innlagt vann og at vi hadde utedo, var nå en ting, men å være på hytta den siste gangen før den skulle rives var også temmelig tungt, forteller Solveig.

- Det var liksom som vi måtte ta avskjed med hytta, og jeg husker jeg satt litt alene den siste helga, da fikk jeg se et "ansikt" i mønstret i panelet, og det var så jeg kunne se at ansiktet gråt, minnes Solveig. Akkurat den ene planken av gamlehytta har familien tatt vare på, så med tid og stunder så kommer den nok opp ett eller annet sted i nyhytta.

Solveig og Jøte har brukt cirka 2,5 millioner på hytta.

- Ja, vi fikk en arv som vi ville plassere et sted der hele familien fikk glede av den. Og så ville vi heller bygge ei hytte som barna kunne vokse opp i og bli glade i, i stedet for at vi bygger oss et flott palass når vi blir eldre og barna flytter ut, forklarer Jøte.

Med to vanlige journalistlønninger og en arv, en arkitekt og en flott tomt i familien startet prosessen med nyhytta etter påska i fjor. Da hadde hele familien ligget strødd i spysjuke og farang, og selv om de lenge hadde lekt med tanken om å gjøre noe på hytta, så forsvant det som fantes av tvil – her måtte noe gjøres.

Roser lokal entreprenør

Jøte er full av godord om den lokale entreprenøren Tradisjonsmur og Steffen Mellemseter som har hatt ansvaret for oppføringen av hytta.

- De har vært så nøye og gjennomførte, de har holdt avtaler og alt har blitt slik de har lovet og har avtalt. Det er helt utrolig hvor bra det har fungert med lokale håndverkere, skryter han.

Hytta er på 80 – 90 kvadrat, og det er funnet plass til mange rom i fikse løsninger. Paret har valgt en åpen løsning med kjøkken og oppholdsrom, de har fått tre soverom, samt et skikkelig bad, og det beste av alt ifølge de to; et tørkerom og vaskerom ute i gangen som gjør at våte skiklær og sko blir skikkelig tørre til turen dagen etter.

Taket har de valgt å dekke med trykkimpregnert og vedlikeholdsfri plank som skal holde i minst 15 år. Inne i huset har de valgt skikkelig eikegulv, rett og slett for at det skal tåle flere år med barnelek og skisko. De planla å bruke oppdalsskifer i gangen, men slo fra seg den tanken ganske fort da de sjekket prisen.

Praktisk familiehytte

- Selv om vi har brukt en del penger, så skal vi også leve og kose oss på hytta, ikke bare betale for den. Skiferen var så dyr at vi valgte et billigere alternativ, forklarer Solveig.

- Vi stikker til Oppdal og Storlidalen så snart vi får muligheten, så vi ønsket oss en praktisk familiehytte. Vi kunne ha valgt en rekke byggestiler, men vi ønsket oss noe moderne, samtidig som vi ikke ville bryte altfor mye i forhold til stilen på hyttene som ligger rundt oss, forklarer Jøte.

Selv om hytta er splitter ny, så er møbler og kopper ting de har tatt med seg fra den gamle hytta. Og der det måtte skaffes nytt fordi nyhytta er større er det en kombinasjon av møbler fra familien, ting de har funnet for en billig penge på nettet og Ikea.

På det nye badet har Solveig blant annet kombinert en vask fra Ikea med en gammel kommode hun fant på finn.no og dermed fikk hun en ganske fiks baderomsløsing.

Siden paret brukte lokale håndverkere som de selv mener de har vært heldige med, var hytta innflyttingsklar fra dag én – eller – den var det nesten.

Jobben blir igjen i byen

- Vi kom oppover sent på dagen, ungene var sjuke og hjemme hadde vi reist fra dét kaoset siden vi også var på flyttefot i Trondheim. Hele hytta var dekket i bygningsstøv, så vi møtte nesten støvsuge oss inn i hytta. Men når den verste rengjøringen var unnagjort og vi fikk sjans til å slappe av og nyte den flotte utsikten, så kjentes det helt riktig fra dag én – hytta ble liksom en del av oss med en gang.

Solveig forklarer at når hun kommer til Storlidalen så slipper all by-stresset som henger fast i kroppen taket.

- Det hadde sikkert vært fantastisk å hatt kreative møter med jobben her ute, men dette er vårt fristed, og møtene på jobben må være igjen i byen, forteller hun. – Jøte er litt stressa for at vi ikke har bredbånd her ute, men for resten av familien passer det veldig bra – så får nettet vente til vi kommer tilbake til byen og hele familien får mer tid av Jøte her på hytta, forteller Solveig og ler, men som altså ikke kan forvente at mertiden blir av det handy og praktiske slaget.