Nei da, jeg skal ikke finne på å antyde at det er smart med en salat i julen for at nyttårsdressen eller -kjolen skal sitte bedre, for det er som kjent ikke det vi spiser mellom jul og nyttår som egentlig er problemet.

Men hvis vi skal være helt ærlige, så er fjerde dag med ribbe eller pinnekjøtt litt i overkant av hva både smakssansen og magefølelsen egentlig setter pris på. For hvis du er som stort sett alle andre, så har du i angsten for de tomme fatene kjøpt inn altfor mye, og nå står du der med store mengder rester som må spises opp.

Derfor inviterer vi den røde julesalaten inn på bordet. Ikke salat i tradisjonell forstand, siden det ikke finnes spor av et salatblad i den, men en årstidstilpasset og kjøleskapsvennlig kål- og fruktsalat som passer til stort sett alt du kan tenke deg å servere av kjøtt i jula.

Både rødkål, eple, appelsin, purre og gulrot er standardvarer i et vinterkjøleskap, og rødkålen kan fint byttes ut med vanlig kål om det skulle passe bedre. Det søte, syrlige og sprø passer like bra til ribbe, pinnekjøtt, juleskinke – enten den er med eller uten sennep, kalkun, and og kylling.

Siden den også er befriende enkel å skru sammen – et par minutter med kniven, så er du der – er salaten et deilig hvileskjær etter dagevis med kjas, mas og kjøkkentjeneste.

Det kanskje aller beste, i tillegg til at det er både enkelt og godt, er at magen din vil glede seg. Kjøtt, fisk, kokte poteter og de stort sett ihjelkokte grønnsakene i rotmos og surkål er ikke å regne som helsekost, og spesielt ikke når det spises dag etter dag. Noe rått som både tenner og mage må bryne seg litt på, gjør godt for kroppen.

Med kald salat, kan det lønne seg å piffe opp temperaturen på kjøttet litt. En ribbebit blir mye mer fristende hvis den får et minutt eller to i stekepanna, og hvis du i tillegg finner fram sommerens flaske med grill- og stekeolje fra innerst i kjøleskapet og gir kjøttet en støyt med den, blir ribba som ny. Renset, kaldt pinnekjøtt har heller ikke vondt av en tur i stekepanna, men hvorfor ikke prøve å røre inn en skjefull med sennep de siste sekundene? Julesalaten tåler såpass smaksmotstand fra tilbehøret, så dette er tiden for å leke med maten.

Det kan forresten være smart med en brød- eller lefsebit til, for altfor mye rå kål er tross alt litt av et risikoprosjekt. Men siden litt av alt er en god tid, må du huske å sette av plass til noen dessertrester også. Det er tross alt bare jul én gang i året. Heldigvis.

Rød julesalat

(4 porsjoner)

1 rødkål

1 eple

1 appelsin

1 purre i tynne ringer

1 gulrot

evt. 1 dl hasselnøtter

DRESSING

2 ss olje

1 dl appelsinsaft

1 ts honning

Snitt rødkålen så tynt du klarer. Pisk sammen dressingen, hell den over rødkålen og «kna» kålen med hendene noen sekunder. På den måten blir den litt mykere, men beholder likevel sprøheten. Tilsett eple og appelsin i store biter, purre i tynne ringer og revet gulrot. Anrett på fat, dryss eventuelt noen grovhakkede nøtter over for litt ekstra sprøhet og server sammen med gårsdagens kjøttrester og en brødbit. Det er best å lage salaten rett før servering, siden syren i dressingen kommer til å gjøre både kål og epler slapp og lite fristende hvis den blir stående for lenge før servering.