Selv om årets fårikåldag ligger trygt bak oss, har mange av oss fortsatt fryseren full av lam.

Og når «fårikålkjøttet», er brukt opp, ribbene er saltet til julemiddagen og steika er pakket ned til neste års påskemiddag, sitter vi gjerne igjen med skankene.

Seige som fy og også litt for feite til at de egentlig er så fristende. Da er det på tide å inviterer de sterke krydderne på banen og velge en helt annen vei enn den milde, vannete fårikålen. Rogan josh er en rett med persiske røtter, altså fra Midtøsten, som etter hvert beveget seg over til India og Kasjmir-regionen. Begge landområdene er gode på å bruke lam, sau og geit, akkurat som her i Trøndelag, men de har en noe freskere tilnærming til krydder enn vi har.

Det er nok ikke mange nordmenn som lager sin egen indisk-inspirerte mat, så for de fleste av oss er det restaurantmat. Men det er enkelt å gjøre selv. Ved hjelp av ferdige krydderpastaer nærmer det seg posesuppenivå i arbeidsinnsats, og likevel ender du opp med et skikkelig og ordentlig hjemmelaget måltid. Du kan selvfølgelig lage krydderpastaene helt fra bunnen selv, men da begynner det å ta mye tid og krever mange små krydderposer i skapet.

Mat som er inspirert av India trenger alltid løk, og i de fleste curryer er det faktisk løken som jevner sausen. Derfor lønner det seg å finnehakke den så smått du bare klarer, eller – som her – kjøre den i kjøkkenmaskinen til den nesten er mos. Derfra og inn kreves det knapt noen arbeidsinnsats, kun ventetid. Ved å sette gryten i ovnen legger ikke maten seg ved i bunnen, og den varsomme ovnsvarmen mørner de seige skankene uten å tørrkoke dem. Når kjøttet slipper beinet, er rogan joshen ferdig, og kan settes rett på bordet med ris og salat til. Og skulle det ha blitt litt for sterkt likevel, er det godt å kunne trøste seg med at også inderne gjerne spiser litt kjølig yoghurt ved siden av for å dempe brenningen på tungen.

ROGAN JOSH

(4 porsjoner)

2 løk

4 ss solsikkeolje

4 fedd hvitløk, most

3 cm fersk ingefær, skrelt og finrevet

2 ss madras currypasta (eller annen

sterk currypasta)

2 ts paprikapulver

1 kanelstang

6 grønne kardemommekapsler (fjern

skallet)

4 hele nellikspiker

2 laurbærblader

1 ss tomatpuré

1 ½ dl yoghurt naturell

1 kg lammeskank

koriander, ris, salat og ekstra yoghurt

naturell til servering

Legg løken i kjøkkenmaskin med knivinnsats og kjørt til alt er helt finhakket. Varm oljen i en stor jerngryte og stek løken under lokk til den er gyllen og myk. Rør rundt av og til. Tilsett hvitløk og ingefær og stek videre i ytterligere 5 minutter.

Hell oppi currypastaen (sterk!), alle krydderne, laurbærbladene og tomatpureen. Rør godt mens det steker over sterk varme i ca. 30 sekunder før du legger i kjøttet og heller på vannet.

Rør til alt er godt blandet, skru av varmen og tilsett yoghurten. Legg på lokket og sett hele kjelen i stekeovnen på 150 grader i halvannen time, til kjøttet er mørt og faller av beinet når du pirker borti det. Hvis kjøttet fortsatt sitter fast i beinet trenger gryten en halvtime mer i ovnen. Sausen skal være tykk og god. Server med et dryss fersk koriander, kokt ris og en salat av for eksempel babyspinat og cherrytomater. Hvis sausen er blitt veldig sterk er det også godt med litt kald yoghurt naturell ved siden av.