Noen ganger skjuler det seg gull i det enkle. Det asiatiske kjøkkenets metode for å gi kjøtt og fisk et tynt lag med smaksrikt «overtrekk», tar vi gjerne med oss videre.

Det er en slags hellig treenighet i denne marinaden. Soyasausen står for salt og umami, maisennaen sørger for at all smaken fester seg til kjøttet, og sesamoljen – ja, sesamoljen skal du være veldig forsiktig med, siden den lett kan ødelegge selv den enkleste rett, men i små mengder gir den smaksrike oljen akkurat det lille ekstra som skal til.

Hvis du lar munnfullstore biter av kjøtt eller fisk ligge i denne marinaden noen minutter, og så steker dem til de har god farge på alle sider, har du gitt middagen det lille ekstra som skal til for å gjøre den minneverdig.

En annen asiatisk inspirasjon vi godt kan ta til oss, er å bruke de mindre edle kjøttdelene, og her spiller denne marinaden på lag.

Kjøttet jeg brukte denne gangen, var faktisk ferdig kokt og avkjølt svineknoke. Rett og slett restekjøtt etter gårsdagens raspeballmiddag. Siden marinaden beskytter kjøttet under den korte stekingen, ble det ikke tørt selv om det allerede var ferdigkokt.

Hvis du har sett hvor rimelig det er med svineknoke, høyrygg av storfe og alle de andre kjøttstykkene som ikke er så veldig møre, forstår du raskt at det kan lønne seg å sette av tid til kjøttkoking i helgen. Enkelt er det, også.

Vann, noen grønnsaker og kjøtt, et par timer på komfyren, og du har smaksrikt, godt og rimelig kjøtt til flere kjappe middager utover i uka. Dette er hverdagsøkonomi som monner.

Men hvis middagsinpirasjonen plutselig treffer deg utpå ettermiddagen, når det ikke er tid til langkoking og du ikke har noe ferdigkokt liggende på lur, går det like greit å bruke rått, mørt kjøtt i tynne skiver for å lage dette.

Her bruker jeg det sesammarinerte kjøttet i en lun nudelrett, men det er ikke noe i veien for å bruke det som topping på en helt vanlig salat. Disse nudlene kan dessuten spises både kalde og varme, så hvorfor ikke lage en stor porsjon til middag og spise resten til lunsj neste dag?

NUDLER MED SESAMMARINERT KJØTT

(4 porsjoner)

7 ss soyasaus

3 ts maisenna

3 ts sesamolje

nykvernet pepper

500 g kjøtt – rått eller ferdig tilberedt

2 pk. sukkererter

400 g nudler (ukokt vekt)

1 bunt vårløk

2 ss finrevet, fersk ingefær

1 ts tørkede chiliflak

Rør sammen sesamolje, soyasaus og maisenna i en bolle sammen med rikelig nykvernet pepper, tilsett kjøttet i små biter og bland godt. La alt stå i romtemperatur i inntil en halv time.

Kok opp en stor kjele med vann og kok sukkerertene i et par minutter, til de begynner å bli møre, men fortsatt har masse bit og irrgrønn farge. Ta ut sukkerertene og kok nudlene møre i det samme vannet. Hell av vannet, legg sukkerertene tilbake i kjelen sammen med nudlene og mesteparten av vårløken i tynne skiver og legg på lokk for å holde varmen.

Varm litt olje i en stor stekepanne, aller helst med slippbelegg. Stek ingefær og chiliflak i noen få sekunder, til det dufter godt og sterkt. Tilsett det marinerte kjøttet og stek raskt på høy varme på alle sider, så kjøttet blir gjennomstekt/gjennomvarmt og det ikke er noe ustekt marinade på utsiden. Vipp kjøttet ned i kjelen sammen med nudlene, bland godt og server på varme tallerkener med litt ekstra vårløk i tynne skiver på toppen.