Det å gjøre hytta og seteren vinterklar er kanskje ikke det morsomste man gjør. En sommer er over, og snart kommer frosten og kulden og tar over noen måneder.

Det er viktig å gjøre fritidsboligen klar for vinteren, mye av dette litt kjedelige arbeidet kan du gjøre før det blir skikkelig kaldt, mørkt og utrivelig; men nå begger det å haste.

Rens takrennene

Fjern rusk og rask fra fjorårets vinter før høsten kommer. Gå over en ny runde når løvet fra trærne har falt ned før vinteren. Sjekk også at takrennene er hele og at regnvann som ender i renna får renne fritt bort fra hytta nede på bakken. Husk at tilstoppede, brukne eller frosne takrenner kan skade hytta.

Sjekk taket før snøen kommer

Mange hyttetak tar imot enorm vekt i form av snø hver eneste vinter. Har du sjekket hvordan taket ditt ser ut etter fjoråret? Skadet du taket under fjorårets snømåking uten å vite det? Gå over taket før det på ny okkuperes av store mengder snø. Se etter sprekker, skjevheter eller brister. Se også godt over hjørner og området rundt pipen. Hvis du finner noe galt, fiks det eller bytt ut ødelagte deler.

Rydd uteområdet

Gjennom fine sommerdager har møblene gjerne stått ute i ukevis, barneleker har spredd seg over et stort område og grillen har vært en hyppig følgesvenn. Nå er det på tide å rydde og sikre løse gjenstander. Du ønsker ikke at høststormen skal ta tak i tingene dine.

Gjør høst- og vinterredskapene lett tilgjengelig

Sett ishakke, spader og stige lett tilgjengelig i tilfelle snøen har lagt seg neste gang du er tilbake på hytta.

Fyll opp vedlagrene til kalde høst- og vinterkvelder

Og ikke minst: fyll opp vedkorgen inne ved peisen. Du vil takke deg selv den mørke fredagskvelden du ankommer en kald hytte.

Steng hovedkranen

Hvis du ikke skal på hytta i høst er det lurt å stenge av. Når det er gjort, skru på kranen så du får tappet ut alt vannet i rørene. Da unngår du frostsprengning av vannrørene når kulden setter inn. Du unngår også potensielle vannskader på hytta når vannet tiner igjen.

Sjekk at vannrør i kalde rom er isolert

Hytter og setrer er svært forskjellige, noen har innlagt vann, andre ikke, noen har strøm, andre ikke. Husk at selv om det er litt varme i deler av hytta så kan rør gå gjennom rom uten varme.

Ha litt varme på i hytta

Det er lurt å ha minimum ti grader i hytta året rundt. I vinterhalvåret krever det at du har litt varme på selv når du ikke oppholder deg der. Dette vil minske risikoen for frostskader.

Sjekk vinduer og dører

Sjekk at alle vinduer og dører er lukket og låst. Se også til luftventilene. Da slipper du å få besøk av tyver eller dyr utenfra og at kong vinter tar grep med sine kalde klør.

Tett sprekker og hull fra utsiden

Når gradestokken kryper nedover søker mus og gnagere inn. De kommer seg inn gjennom veldig små hull, så gå over hytta og tett igjen gliper og små åpninger.

Følg med gjennom vinteren

Husk at du som hytteeier har et ansvar for å måke taket på hytten for snø. Det er ikke sikkert at forsikringen dekker deg hvis du har latt hytten stå nedsnødd vinteren gjennom.

Sjekk brannslukningsutstyret

Dette må du ha orden på året gjennom, men det er en fin rutine å sjekke dem som en del av høstforberedelsene. Har du brannalarm i alle rom? Er batteriene i varslerne byttet? Har du brannslukker lett tilgjengelig? Snu det på hodet, sjekk at det ikke er utgått på dato.

(Kilde NTB/Frende)