Den norske fascinasjonen for filet i alle former er merkelig. Selvfølgelig er det godt med et pent kjøttstykke som er mørt, men hvis du tenker litt etter så vet du innerst inne at det egentlig smaker litt lite. Som for eksempel kyllingfilet. Masse kjøtt og lite ben, lett å steke og …, vel, litt smakløst. Lårene på kyllingen, derimot. Kjøttet har litt kraftigere struktur, muskelen har vært brukt av kyllingen til å tusle rundt med og på samme måte som med all motstand vi møter i livet, så gir det litt mer karakter. I dette tilfellet smakskarakter.

Likevel er det ikke til å komme unna at kylling smaker lite. Bare tenk når folk skal beskrive hvordan krokodille, slange eller froskelår smaker. De sier at det smaker kylling, altså nesten ingen ting. Heldigvis er det lett å tilføre smak. Masse smak.

Med tre små glass fra kjøleskapet kan butikkens ferdig utbeinede kyllinglårfilet på et par minutter gis smak som får englene til å smånynne i bakgrunnen. Smaksreisen denne gangen går litt småforvirret nedover i Europa: italiensk pesto, gresk fetaost og spanske, soltørkede tomater. Disse tre har masse smak som står perfekt til hverandre, i tillegg til at de holder seg på plass inni lårene når du ruller dem sammen. Det er bare å hakke, smøre og feste godt med en tannpirker.

Det aller beste ville kanskje vært å grillet disse over åpen ild, men det er bare å innrømme at det vil bli et fryktelig griseri med all oljen som er i fyllet. Det beste er å legge dem pent og rolig i en ildfast form og gi dem en halvtime i stekeovnen.

Den tiden bruker du til å lage den enkleste og beste grønne pastasalaten som finnes. Kokt pasta – jeg brukte skruer av fullkorn denne gangen, og det ble kjempegodt – som blandes med mer av den pestoen som allerede finnes i kyllingrullene, og som mikses med forskjellige grønne, kokte grønnsaker. Brokkoli, asparges og erter er godt, og det skader ikke å legge til en pose med spinatblader.

Lag gjerne ekstra mye, for denne er like god medbragt som lunsj på jobb dagen etter.

FYLTE KYLLINGLÅR OG GRØNN PASTASALAT

(4 porsjoner)

8 kyllinglårfileter (altså utbeinede kyllinglår)

4-6 soltørkede tomater i olje

½ glass marinert fetaost

4-6 ts pesto

salt og pepper

300 g pastaskruer

1 brokkolihode

1 bunt asparges

1 pose frosne erter

½ rødløk

½ glass pesto

Legg lårfiletene med skinnsiden ned på en skjærefjøl og bank dem forsiktig med kjøtthammer/flatsiden av en stor kniv/kjevle for å gjøre dem litt flatere og større. Vær forsiktig, så du ikke banker så hardt eller mye at det går hull på dem. Fordel pesto på kyllingen og smør utover med baksiden av en skje og fordel finhakket tomat og feta oppå. Rull lårfiletene sammen, fest med en tannpirker og legg med skjøten ned i en ildfast form. Dryss salt og pepper over og stek i stekeovn ved 180 grader i 30 minutter.

Kok pastaen etter anvisningen på pakken og hell av vannet. Bland pastaen med pesto med det samme, siden pastaen trekker til seg mest smak mens den ennå er varm. Del brokkolien i små buketter og asparges i biter på et par centimeter, og legg i kokende vann. Når vannet har kokt opp igjen, tilsettes ertene, og når vannet igjen koker, er grønnsakene ferdige. Hell av vannet og bland inn i pastaen. Tilsett tynne skiver rå rødløk og server ved siden av de fylte kyllinglårfiletene.