Poteter og løk. Erkenorske og kjedelige grønnsaker. Vanligvis bruker vi litt løk for å gi smak og noen poteter for å fylle ut middagen så vi ikke sitter der og spiser bare kjøtt eller fisk, men akkurat nå – når løk og poteter er helt ferske og sprengfulle av saft og smak – kan vi godt gi de to sliterne hovedrollen på bordet.

Mulighetene er mange, fra potet- og løksuppe, pytt i panne og fløtegratinerte poteter med løk, eller som her: Løk- og potetpai.

Snakk om å kunne lage et lite herremåltid av sånt du stort sett allerede har i skapet: Løk, poteter, egg og litt ost. Kjapt går det også. Paideigen kjører du sammen med kjøkkenmaskin. I denne bunnen har jeg brukt cottage cheese for å få deigen saftigere og litt smidigere, men det er ikke nødvendig hvis du allerede har en paideig som funker for deg. Til fyllet har de fleste av oss noen kalde, kokte poteter liggende, og løk i forskjellige former gjemmer seg i de fleste kjøleskap landet rundt.

Nettopp løken er viktig her. Bruk alle de typene du finner. Rødløk, gul løk, sjalottløk, purre, vårløk og kanskje til og med et par fedd hvitløk og en bunt gressløk. Alle har forskjellig smak og konsistens, og sammen utfyller de hverandre og gir den rette, fyldige smaken du trenger.

Selv om en løk- og potetpai egentlig bare kan kastes sammen av det du har, trenger faktisk løken litt kjærlig omsorg. Den må stekes før paien monteres og settes i ovnen, så du får erstattet den skarpe løken med sødmefull smak. Spesielt rødløken og den gule løken må stekes til den er helt mør og til og med har fått litt farge før den settes i ovnen. Purren og vårløken trenger derimot nesten ikke noe steking før paien settes i ovnen, for de tåler fint å være litt sprø.

Løk- og potetpaien kan fint serveres som den er, som et kjøttfritt alternativ til lunsj, middag eller kvelds sammen med en stor salat. Men allsidig som den er, kan den også være tilbehøret til stort sett alt du ønsker å sette på bordet: okse, svin, kylling, lam og vilt. Den lille ekstrainnsatsen som kreves for å lage paiskallet, er tid du sparer inn igjen ved at du slipper å lage saus og koke grønnsaker. Denne paien har nemlig alt du trenger.

LØK- OG POTETPAI

(6 porsjoner)

Paibunn:

60 g myk margarin

2 dl grovbakstmel

100 g cottage cheese

1 ss vann

Paifyll:

3 sjalottløk

1 gul løk

1 rødløk

1 purre

3 vårløk

5 kokte poteter

1 dl gulost (revet)

100 g cottage cheese

salt og pepper

3 egg

2 dl lettmelk

Lag bunnen ved å kjøre cottage cheese glatt i kjøkkenmaskin (ca. 1 minutt) før margarin og mel tilsettes. Kjør raskt sammen til en deig. Hvis det blir for tørt, tilsett 1 ss vann. Pakk deigen i plast og la den hvile i kjøleskapet mens du lager fyllet.

Skjær opp all løken og fres den i en panne i litt smør eller olje. Løken skal gjerne få litt farge. Visp sammen egg, melk og ost.

Kjevle ut deigen til en rund leiv som passer paiformen, ca. 20–22 cm i diameter. Prikk bunnen med en gaffel og forstek den ved 200 grader i 10 minutter. Ta formen ut av ovnen og legg i den stekte løkblandingen og de kokte potetene i mindre biter. Hell over egg- og osteblandingen. Stek paien på nederste rille i ovnen ved 200 grader i 30–40 minutter, til eggeblandingen er blitt fast. Serveres straks, gjerne med salat og enkel vinaigrette til.