Noen ganger har de fineste tradisjonene sitt opphav i fattigdom og nød. Det var for eksempel ikke vanlig for fattige, britiske hjem å ha en skikkelig stekeovn. Men kake ville de ha, så da fant de opp en metode for å koke den i en kjele med vann.

Metoden er like enkel som den er genial. Hell en kakerøre i en bolle, dekk den med papir og folie og knyt godt rundt så vannet ikke kommer inn i formen. Så setter du hele formen i en kjele med kokende vann og venter halvannen time på at kaken skal bli ferdig. Hvis du synes metoden høres kjent ut, så er dette bare et par hakk unna den übermoderne sous vide-teknikken «alle» mateksperter skal drive på med for tiden: Mat pakkes i plast og tilberedes i vann eller damp for å unngå at smak og fukt forsvinner.

En titt på oppskriften til dampet eplekake viser at den egentlig er lik en hvilken som helst eplekakeoppskrift – smør, mel, egg og sukker. Men der eplekake stekt i ovnen har lett for å få tørre kanter, er det umulig for fukten å forsvinne når hele kaken og formen er pakket inn. Eplene blir ikke steketørre i kantene, og selve kaken får en nesten svampete, klissete konsistens. Dessuten er den umulig å brenne, så dampet kake er temmelig idiotsikkert.

Er det forresten riktig å kalle den en kake? Britene kaller den en pudding, men de bruker puddingordet om alt som ligner dessert. For oss blir det nok mest riktig å kalle den kake, og til og med en skrekkelig saftig og god sådan. Dampet kake vinner svært få priser for lekkert utseende. Med noen få unntak en den alltid en brun, tung sak som du heller tunge, søte sauser over. Derimot tar den hjem seieren på smak og enkelhet, så hvis du ikke har prøvd før er det kanskje på tide å teste den stygg-gode kaken.

DAMPET EPLEKAKE MED KARAMELLSAUS

(8 porsjoner)

KARAMELLSAUS

175 g brunt sukker

125 g smør

200 g crème fraîche

KAKEN

4 store epler

1 ss smør

1 ss sukker

50 g valnøtter

175 g smør

130 g brunt sukker

3 egg

150 g hvetemel

1 ts bakepulver

1 klype salt

Skrell eplene og skjær dem i store biter. Smelt smøret i en stekepanne og stek eplebitene til de er så vidt møre. Tilsett sukker og stek videre til det er smeltet og begynner å bli brunt. Avkjøl og tilsett grovhakkede valnøtter.

Lag karamellsausen mens eplene avkjøles. Ha sukker, smør og crème fraîche i en liten kjele og kok opp under omrøring. Så fort du har en jevn saus der sukkeret er oppløst, kan den settes til side til avkjøling.

Smør en keramikk- eller glassbolle som rommer 1,5 liter med smør. Vipp alle eplebitene nedi bunnen og hell på én tredel av karamellsausen.

Til selve kakerøren røres smør og sukker hvitt før eggene tilsettes, ett om gangen. Vend inn mel, bakepulver og salt og fordel røren over eplene i bollen. Dekk bollen med først ett lag bakepapir og deretter ett lag aluminiumsfolie. Bind en hyssing stramt rundt kanten så bollen blir forseglet/vanntett. Kok opp vann i en stor kjele med lokk og sett bollen nedi. Den skal helst ikke berøre bunnen, så det er smart å bruke en damprist. Hell på nok vann til at det står halvveis opp på bollen og la det hele koke friskt i 1 ½ time. Tilsett mer vann hvis det damper bort for mye. Løft bollen ut av kjelen og la den stå i et par minutter før du fjerner papir/folie og hvelver kaken ut på fat. Serveres varm med den oppvarmede karamellsausen.