For en tid å være i live dersom du elsker superhelt-filmer. Vi nærmer oss november og det er tid for årets tredje Marvel Studios film. Denne gangen er det Thor som endelig får sin tredje solo-film, og mens jeg må innrømme at jeg alltid har vært glad i karakteren Thor, så har filmene hans vært noen av de svakeste i Marvels sammenhengende filmunivers til nå.

Heldigvis har regissør Taika Waititi klart å snu denne trenden ved å kvitte seg med flere av elementene som holdt de to filmene nede, og leverer en film som er akkurat slik denne typen film burde være etter min mening, veldig moro!

Åsgard i fare – igjen

Etter hendelsene i «Avengers: Age of Ultron» har Thor (Chris Hemsworth) vært på eventyr rundt om kring, på jakt etter magiske gjenstander og litt den slags. Sekundet filmen starter hopper vi egentlig rett inn i moroa på en av Thors små avstikkere, og tempoet holder seg mer eller mindre oppe til sekundet rulleteksten starter.

Etter litt forskjellige hendelser blir det klart at Asgard igjen i fare, denne gangen fra Thors halvsøster, dødsgudinnen Hela (Cate Blanchett), og selvsagt må Thor prøve å stoppe henne, med hjelp av noen figurer han møter underveis. Også er det intergalaktiske gladiatorkamper da, og Hulk er også med.

Chris Hemsworth virker nok en gang som han skapt for å spille rollen som karismatisk, morsom og tøff superhelt. Hemsworth er rett og slett en veldig likandes fyr, og med en presis timing på vitsene og en evne til å gjøre de dramatiske øyeblikkene troverdige, er han rett person til tittelrollen. Tom Hiddleston er også tilbake som Thors halvbror Loki, og her har jeg egentlig ikke noe annet å si enn akkurat det samme, han passer bare utrolig godt til rollen.

Cate Blanchet spiller filmens skurk, Hela, og mens jeg likte designet av karakteren, var det rett og slett noe som ikke funka. Problemet var heller ikke valg av skuespiller, snarere tvert imot. Cate Blanchett gjør en god jobb, men selve historien og motivasjonene bak karakteren var veldig dramatiske, noe som ikke passet sammen med filmens ellers lettsindige tone.

På dette tidspunktet er det tredje gangen noen har sverget hevn mot Asgard på veldig dramatisk vis, og jeg skjønner ikke helt hvorfor hovedskurken i filmen måtte ta denne vendingen når resten av filmen virkelig skiller seg ut fra de to forløpende Thor filmene.

Natalie Portman som Jane Foster og flere av de andre karakterene fra de to første filmene er borte vekk, og jeg savnet dem svært lite. Det at filmen også ikke tar plass på jorda er samtidig et frisk pust, ettersom planetene karakterene våre besøker i denne filmen bare er mye mer interessante.

Actionfylt moro

Den store grønne Hulken er som sagt også med, og filmen lykkes faktisk med å utnytte karakteren på en måte ingen av Marvel-filmene opp til nå har gjort tidligere. Dynamikken mellom Hulk og Thor er et av høydepunktene i filmen, og er opphav til mange morsomme øyeblikk. «Thor: Ragnarok» er samtidig en veldig actionfylt film, og jeg synes alltid det er morsomt å se disse veldig kraftfulle karakterene banke opp noen monster på lerretet, spesielt når det er den norrøne lynguden og et stort grønt sinnemonster vi snakker om. Det hjelper jo også at vi får litt Led Zeppelin i bakgrunnen.

Regissør Taika Waititi lykkes samtidig i å gi «Thor: Ragnarok» sitt eget stempel i form av humoren. I mange av mine tidligere anmeldelser av Marvel-filmer har jeg klagd på at de prøver for hardt å få gjennom humoren, men her føles det virkelig naturlig. Og ikke bare er det naturlig, men det kommer også ganske mange latterkuler underveis.

Spesielt en karakter i løpet av filmen, ironisk nok spilt av Taika Waititi selv, var faktisk kanskje det morsomste med hele filmen. Hver denne figuren åpnet munnen klarte jeg faktisk ikke dy meg fra å le.

«Thor: Ragnarok» er nok et vellykket innslag i Marvel-universet, og den klart beste «Thor»-filmen så langt. Hovedskurken er som i flere andre Marvel-filmer skuffende, men ellers fungerer plottet i filmen som bare det og byr på mye moro. Tonen og mye annet fra de to forrige filmene er borte, og som resultat er filmen morsom og actionfylt fra start til slutt. Her er det absolutt masse underholdning for pengene.

Terningkast 5