For de fleste av oss kan det kanskje gå flere uker mellom hver gang vi er på hytta gjennom sommeren. Samtidig syns vi det er hyggelig med blomster. Derfor bør vi velge planter som klarer seg selv og som tåler en tørkeperiode.

Velg stauder

Velg stauder istedenfor sommerblomster. Mange stauder blomstrer gjennom hele sommeren, også i en krukke. Lewisia kan for eksempel klare seg i en liten krukke på bordet i ukevis uten vanning, det kan også mange andre sol- og tørkeelskende steinbedsplanter.

De lave campanulaene som selges som sommerblomster, men som egentlig er ganske herdige stauder, klarer seg også godt. En staude som vi ofte har som ettårig sommerblomst, men som kan overvintres inne, er pelargonia.

Pelargonia er en halvsukkulent som ikke trenger så mye vann, men den trenger ikke stå under tak, selv om det ofte hevdes. Den blir heller ikke spist av sneglene om du vil plante den direkte i bedet. Pelargonia blomstrer helt til frosten kommer, og kanskje litt til hvis du er heldig.

Planter som klarer seg selv

Det er ikke nødvendig med et stort staudebed selv om en vil ha litt blomstrende farge rundt hytta, plant i hytteveggen eller i utkanten av plenen hvis du har det. Velg planter som klarer seg selv og som tåler en støyt. Gjerne planter som sår seg selv, som revebjelle og akeleie, som begge er herdige i hele landet. En del foredlede storkenebbarter blomstrer gjennom hele sommeren, fra juni til september, noen er herdige i hele landet. Velg planter som vokser seg store, og som tåler å ha litt ugress rundt beina. Litt ugress er ikke så farlig, det finnes mye vakkert ugress. Den gule reinfannen (sone 8) vokser selv som et ugress, men den er en flott plante som gir liv til hagen. Plant den gjerne inntil hytteveggen, for eksempel sammen med kjempekrage (sone 7), honningknoppurt (sone 8) eller daglilje (sone 5).

Blomstereng

Vil du ikke ha bed i det hele tatt, lag en blomstereng. Små prestekrager, blåklokker. Rød og hvit kløver. Tiriltunge, hanekam, storkenebb, ryllik. Det finnes så utrolig mange fine ville markblomster som trives i en eng, og de fleste er herdige i hele landet. Husk at markblomster liker skrinn jord og ikke vil ha gjødsel. Pass på at du fjerner gresset der du vil ha dem så er sjansen til å lykkes større.

Hvis du skal lage blomsterengen fra bunnen av legg steiner eller plankebiter på jorden før du sår gresset, og så sår du etterpå blomsterfrøene der det ikke er gressfrø, sås de sammen vil gresset utkonkurrere blomstene.

Urter

Andre planter som ofte liker skrinn jord og tåler tørke er urter. Prøv timian, gressløk, oregano, mynte, sitronmelisse, fransk estragon. Både timian, gressløk og oregano skal være herdig i hele landet. Velg gjerne de urtene du liker å bruke i matlagingen.