I Oppdal er det totalt 77 elever på 6. trinn. Elevene fra hele Oppdal arrangerer "Kulturvukku" og i dette arbeidet jobber elevene i forskjellige grupper.

Elleve av årets elever har som ansvar å jobbe med PR, og de lager plakater og skal sørge for at publikum kommer.

To av disse elleve elevene Anton Engdal og Martin Bekkavik, og for noen dager siden sende de et presseskriv til redaksjonen der de fortalte om prosjektet "Kulturvukku".

Elevene har ansvar for forskjellige aktiviteter, en gruppe jobber med dans og en annen gruppe jobber med dans. Noen elever jobber med musikk og andre igjen skriver manus og spiller skuespill.

Én gruppe har valgt å jobbe med fysiske aktiviteter, de skal lage "trampettshow", de skal vise tricks og filme fra heisen! Den siste gruppen skal jobbe med kunst, de skal ta bilder og redigere dem.

Og så er det PR-gruppa som var på besøk til Opdalingen for å lære mer om hvordan man jobber i en avis. Det var elleve nysgjerrige og smarte 6. klassinger som kom på besøk og som hadde massevis av spørsmål om det å lage avis.

Er alt dere skriver i avisa sant? Hvem bestemmer hva som skal stå i avisa? Hvor gammel må man være for å jobbe i avis? Her var det å svare i vei, disse smartingene ville vite "alt".

Og så var de på omvisning og lærte forskjell på hva som er artikler og hva som er annonser. Og så måtte de selvsagt en tur på arkivet og sjekke ut hva som sto i avisen det året de selv ble født.

Elevene imponerte

Og når sant skal sies så ble vi Opdalingen ganske imponert over hvor reflekterte og gjennomtenkte elevene var.

For da det var vi som spurte spørsmålene kom det mange gode svar som respons. Som da vi spurte hva som var hovedforskjellen mellom en avis som Opdalingen og et sosialt media som Facebook.

- På Facebook kan hvem som helst skrive inn hva de vil, og det er jo ikke sikkert det som står der er sant. I en avis som Opdalingen så er det en redaktør som bestemmer hva som skal være i avisa, og da er det liksom han som har ansvaret for at det som står der er sant.

Vi i Opdalingen synes at alle avisredaksjoner burde ha besøk av sånne smarte 6. klasseelever med jevne mellomrom - da tror vi at enda flere journalister og redaktører ville ta jobben sin enda mer alvorlig - sånne greie forklaringer og påminnelser kan være greie for noen og hver.

Da elevene fikk spørsmålet om de var så flinke fordi de selv var smarte eller fordi de hadde flinke lærere ble det mye fnising og latter.

- Oss e' kjempesmarte! svarte en av luringene.

Og da de gikk minnet de på at Vukku-forestillingen blir arrangert i Oppdal kulturhus torsdag kveld klokken 19.00.

Opplegget er en del av den Kulturelle Skolesekken.