Kevin Anthony Ford er tidligere astronaut, som nå er bosatt i Oppdal. Han er en av rundt 500 mennesker som gjennom tidene har vært i verdensrommet. Ford er pensjonert oberst fra fra US Air Force og som NASA astronaut. Mandag kveld holdt han foredrag i Oppdal kulturhus.

Nærmere verdensrommet kommer man ikke i Oppdal. I 90 minutter tok astronaut Kevin Anthony Ford oss med ut i verdensrommet, samme tid det tar for romstasjonen en runde rundt jorden.

Under foredraget viste han NASAs egne filmer og bilder fra oppskytingen, tiden i romkapselen, landingen på den internasjonale romstasjonen, og hvordan man blir fraktet tilbake til jorden igjen.

Under foredraget ble det et innblikk i hvordan livet er der ute, hvordan de mest dagligdagse ting som toalettbesøk utføres i vektløs tilstand. Hva det forskes på og hvorfor, som blant annet benskjørhet. Benmassen svekkes i vektløs tilstand, og håpet er at forskningen i rommet skal være med å løse blant annet den gåten.

Skal man sette ett ord på foredraget som trollbant alle, er det perspektiv. På spørsmål fra publikum om det å se planeten utenfra gjorde de mer eller mindre religiøse, svarte Kevin at det var nok individuelt, men at hjem var ikke et bestemt sted, hjem var jorden - den ene vi har.

Se bilder øverst i artikkelen!