Oktober er årets skrekkmåned, og det markeres for mange med Halloween og skumle filmer. Det siste gjelder nok spesielt for Oppdal, som hvert år de siste åra har vært vert for skrekkfilmfestivalen Ramaskrik. Torsdag kveld var det klart for åpningsfilmen «Train to Busan», men det har gått skrekkfilmer som del av festivalen siden torsdag morgen.

Kinosjef Morten Haagensen er så langt fornøyd med oppmøtet og mener at det har vært mye folk innom allerede på festivalens første dag. Han forteller at de merker presset, og at salget av festivalpass allerede er forbigått nivåene fra året før.

- Det blir nesten som en liten familie, det er morsomt å se igjen flere av de samme som kommer hvert år, sier han, mens han hilser på en av festivalgjestene han kjenner fra tidligere år.

Ramaskrik handler ikke bare om filmer, for hvert år besøkes festivalen også av flere som gjester Oppdal.

I år kommer blant annet  det amerikanske produksjonsselskapet Spectre Vision, hvor Ringenes Herre stjernen Elijah Wood er deleier, og filmregissør André Øvredal, kjent for Trolljegeren. Øvredal er her med sin nye film “The Autopsy of Jane Doe”, som har norgespremiere på Oppdal under Ramaskrik.

Haagensen synes det er stas at flere gjester av høy profil gjester festivalen hvert år, og legger til at det er noe av det de har hatt et fokus på i de 6 åra de har holdt på. - Vi prøver også å vise gjestene våre så mye av bygda som vi klarer, og tar dem med på blant annet Viewpoint Snøhetta og moskussafari. Det virker som om de blir fornøyde, for hvert år hører vi at flere anbefaler festivalen internasjonalt.

- Vi hadde nok ikke forventet at det skulle bli så stort, forteller kinosjefen.

- Vi hadde store ambisjoner, men vi tenkte at vi måtte være realistiske med kun to kinosaler. Det var også en utfordring i starten å få tak i filmer, men dette er noe som har blitt lettere og lettere ettersom ryktet om festivalen sprer seg.

Når det gjelder årets filmprogram er Haagensen godt fornøyd.

- Vi har kvalitet over hele fjøla, rett og slett noe for alle, og noe fra flere sjangre.

Ramaskrik byr blant annet på sør-koreansk togfilm, norsk obduksjonsskrekk og mexicansk sjangerfilm.

Lørdag har også den lokale kortfilmen “Spikkjipærs” premiere. Filmen, som er laget i Oppdal kan du se som forfilm til Hollywood-filmen “Blair Witch”.

Togaction

Det er også den sør-koreanske filmen “Train to Busan” som er valgt til årets åpningsfilm. Her er det en blockbuster som viser hvor bred sjangeren er, i følge Haagensen.

Filmen kan også støtte seg på vanvittige seertall i Sør-Korea, der den ble sett av over ti millioner på nitten dager.

Som en liten overraskelse sendte regissør Yeon Sang-ho en videohilsen til publikum på Ramaskrik under visningen av “Train til Busan” der han beklaget at han ikke komme personlig, og takket for at de ville se filmen hans.

Ramaskrik holder på fram til søndag ettermiddag, og her er det absolutt mye å se. Under åpningen kunne også Morten Haagense meddele at Oppdal kommune hadde bevilget penger til å arrangere Ramaskrik i fire år.

Dersom du er interessert i programmet finner du det på ramaskrik.no.