Ordfører Kirsti Welander ønsket folk velkommen og Vikalåven ble for liten da Kulturminnedagen og Oppdalsmuseet ble feiret på søndag.

- Kulturminnedagen markeres i hele Europa, og i Norge er det masse aktiviteter i alle fylker. Kulturminnedagene pleier hvert år å ha eget tema, og i år er dette "Kulturminne i samfunnets tjeneste".  Vi må kjenne vår historie for å kjenne vår nåtid, sa Welander, før Tore Fagerhaug kåserte om Oppdalsmuseets historie.

Bekkastuggu ble den først bygningen på museet da huset kom fra gården Bekken på Lo og til museet i 1954. Stuggu er fra 1600-tallet og er bygd som ei oppstuggu, noe som vistnok skal være særegent for Oppdal.

Historien om Bekkastuggu kunne fått en helt annen utgang enn den til slutt gjorde. Bygningen ble nemlig solgt til en frue fra Oslo, men takket være ildsjeler i Oppdal, og med hjelp fra Riksantikvaren, sikret de seg gjenkjøp, og med pengehjelp i form av blant andre 400 kroner fra Ola Rindals egen pengepung, ble Bekkastuggu til slutt museets aller første bygning.

Siden har Magasinhuset, Vindalburet, Hoksengstuggu og tårnhuset på Vang funnet sin plass på museumsområdet, sammen med en rekke andre bygninger, inventar, redskaper og andre eldre ting.

I løpet av dagen ble det vist frem tradisjonelt håndverk på museumsområdet, Kjell Haugland lanserte boka "Historien bak", filmen "Dæ æ e som æ bror te liket- historier fra Bøalete", ble vist, og det ble musikalske bidrag av Oppdal spel og dansarlag og visegruppa Boknakaran.

Raffelkaku, kaffe og kaker fikk ben å gå på, og i finværet satt folk ute i sola og nøt både historiens sus, godt traktament og hverandres selskap i usedvanlig flotte omgivelser.

Se bilder fra Oppdalsmuseet øverst i saken.