Se alle artistene som hyller hjembygda med sang

Utflytta rennbygg laget musikkvideo med Rennebusongen – der bygdas egne artister bidrar.
Kultur

Kjente artister fra Rennebu stiller opp på den ferske musikkvideoen som nå ligger ute på YouTube.

At det er bygdas egne stemmer som høres, er ikke så rart, da det er innspillingen av Rennebusongen med den internasjonalt premierte vokalgruppa PUST som danner bakgrunn for utgivelsen.

Det er rennbyggen Ole Kristian Hoseth, nå bosatt i Oslo, som står som regissør av filmen.

Go'navna er med

Hoseth forteller til OPP at han ringte rundt til artistene og opplevde kjemperespons.

– Go'navna fra Rennebu er med, alle fra hver sin kant. Jorunn Lovise i Stavanger, Heidi og Jeanette i Trondheim, Gjermund i Oppdal, og Tuva i Stockholm, sier han fornøyd.

Selv bodde Hoseth i ny, foreløpig umøblert leilighet i hovedstaden i fjor da filmen ble innspilt i mai 2020, og kjente selv på lengselen etter dit han trådte sine barnesko.

- Utgivelsen er forhåpentligvis til glede i koronatiden, der mange har det tøft, langt hjemmefra, sier han.

I begynnelsen av videoen ser vi at Hoseth lar seg inspirere av sambygding Vebjørn Rodals OL-gull fra Atlanta. Han tar en løpetur som helt naturlig ender på operaen i Oslo, speidende lengselsfullt mot hjembygda mens han står på Rennebugranitten som pryder et av hovedstadens virkelig ikoniske signaturbygg.

- Filmen ble laget i løpet av en måneds tid i fjor, og så har jeg finjustert bilde og lyd i ettertid, sier han.

Solister på innspillingen er i tur og orden Heidi Skjerve, Jeanette Paulsen, Jorunn Lovise Husan, Eline Vold, Sigrid Øverland Kjeka, Tuva Børgedotter Larsen, Gjermund Landrø (Gåte), Mari Jerpstad, Julia Weyde, Astrid Gunnes, Sigurd Vassenden og Gaute Terjesson. I tillegg bidrar blant andre gitaristen Terje Uv (Johndoe, The South).

Utvandrer

– Temaet for den digitale sendingen i Rennebu var «Sammen - hver for oss», som også var til inspirasjon. Jeg tok utgangspunkt i diktet "Inni fjellom" av Olaf Moan som i sin tid utvandret fra Rennebu, forteller Hoseth og siterer fra Rennebuboka:

«Han arbeidde i dei store skogane, var einsam og ugift. I papira som han let etter seg fann dei dette diktet som må få stå som eit vitne om utvandrarens lengsel heim til gamlelandet, tilbake dit der dei trådde som barn og ung».

Inni fjellom (utdrag)

"Det er skogen og fjellet som lokkar og dreg. Det er som dei ropar i kveld:

Kom heimatt no guten, vi ventar på deg. Kom helsa på flyer og fjell! Her er steinute stigar

og slitsamt å gå men fredfullt og fint, inni fjellom".


Rennebusongen

Innunder blåe himmelrand,så bjart mot Trollheims tind, eg ser ein lut av Noregs land som til mitt hjarta finn. Med dal og skogli, fjell og skru, med syn for strev og strid frå sterke feders tid, slik stig du fram mitt Rennebu.

Ja, Rennebu, mi fagre bygd, du står meg alltid nær. Du gav eit rom til heimleg trygd hjå dei som eg fekk kjær. Her har mi vogge stått ein gong og her, i sæle ro, ho varna om meg ho som lærde meg den fyrste song.

Lat minnast kvar den far og morsom fram til sine born, i odling gav deg heime jord til bu med gylne korn. Dei bar deg fram med hug og hand og da dei stilna av, og arven frå seg gav, i famnen din dei kvile fann.

Gud, signe du mitt Rennebu, og lat det lagast så at eg i fridom, von og tru min arv kan byggja på. Lat tonen frå min fedregrunn som stig i sigers namn, som viser veg til hamn, få fylgja meg til siste stund.

Tekst: Jon Gunnes Melodi: Olav Budeng